SPORT•GOUDA wordt rookvrij!

SPORT•GOUDA wordt per 17 april, bij al haar eigen accommodaties, rookvrij, dat heeft het management team besloten. Zien roken, doet roken. In een rookvrije omgeving komen kinderen en volwassenen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. SPORT•GOUDA heeft in Gouda een voorbeeldfunctie als het gaat om een gezonde leefstijl en heeft de ambitie om voorloper te zijn in positieve ontwikkelingen.

Iedereen is en blijft welkom bij de accommodaties, ook rokers. Echter vraagt SPORT•GOUDA wel om de terreinen rondom de accommodaties rookvrij te houden en hiermee het goede voorbeeld te geven voor de (jonge) gasten. De rookvrije zones worden duidelijk aangegeven bij zwembad het Groenhovenbad, sporthal De Mammoet en sporthal De Zebra. Op 17 april, om 9.00 uur, komt wethouder Corine Dijkstra (zorg, ondersteuning & welzijn) de rookvrije zone aftrappen, bij het Groenhovenbad.

Zien roken, doet roken
Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Marcel Römer, manager accommodaties “Dit is een positieve ontwikkeling met betrekking tot het creëren van een gezonde sport, en leefomgeving van ons én onze gasten!”.

Hartstichting: rookvrije sportterreinen
Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Het initiatief van SPORT•GOUDA sluit aan bij de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Initiatiefnemers van deze beweging zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds en inmiddels hebben vele partners zich aangesloten. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. Het is nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken, zoals de sportomgeving. De Hartstichting geeft bekendheid aan rookvrije sportterreinen en ondersteunt sportverenigingen met materialen en advies. Het is mooi om te zien hoe het draagvlak voor de Rookvrije Generatie groeit en hoe steeds meer sportverenigingen op weg gaan naar rookvrij.