Sluiting Julianastaete

In september 2014 besloot Zorgpartners Midden-Holland om Julianastaete in Gouda te sluiten. De 46 bewoners konden zelf hun voorkeur aangeven naar welk centrum ze wilden verhuizen, binnen of buiten Zorgpartners. Verhuizen naar een ander Gouds centrum binnen Zorgpartners, blijkt de wens van de meeste bewoners. 19 juni 2015 verhuizen de laatste bewoners naar het centrum van hun voorkeur en sluit Julianastaete. Alle medewerkers hebben inmiddels een andere baan binnen Zorgpartners gevonden.

Joke van Straaten, directeur a.i. van Julianastaete: “We hebben de wensen van de bewoners geïnventariseerd”. De meeste mensen kiezen voor een Gouds centrum. Er zijn al cliënten verhuisd naar De Hanepraij en Prinsenhof. Een groot aantal heeft gekozen voor Savelberg. Deze plaatsen zijn gereserveerd en in de week van 16 tot en met 19 juni 2015 verhuizen alle bewoners naar hun centrum van keuze.

Naast verpleeghuiszorg, maakte ook Begeleid Wonen onderdeel uit van Julianastaete. Deze gaat verder onder de Zorgpartners vlag. Voor Begeleid Wonen blijft de zorg gegarandeerd. Dagverzorging blijft tot uiterlijk 31 december 2015, dit is afhankelijk van de besluitvorming bij de gemeente.

Advertisements

De medewerkers van Julianastaete hebben alle medewerkers een andere werkplek binnen Zorgpartners gekregen. Van Straaten: “In nauwe samenwerking met de andere centra en onderdelen van Zorgpartners Midden-Holland hebben wij dit weten te realiseren. In deze tijd waar veel veranderingen in de zorg plaatsvinden, mag dat een mooie prestatie genoemd worden”.

Zorgpartners blijft aan de huurders van de omliggende complexen en aan de bewoners van de wijk Korte Akkeren thuiszorg en personenalarmering leveren. Ook de activiteiten blijven doorgang vinden. Qua voorzieningen zullen de kapper en de pedicure voorlopig nog hun werkzaamheden voortzetten ten behoeve van de flat en de buurtbewoners. De bibliotheek blijft voorlopig gehuisvest in het Bruine Café.

Momenteel wonen er twaalf tijdelijke bewoners van Camelot; dit aantal wordt de komende periode uitgebreid. Camelot zorgt voor tijdelijke bewoning van leegstaand vastgoed, zodat risico’s als vandalisme, diefstal en verval worden geminimaliseerd. De huurders van Julianastaete wonen op basis van een flexibel contract tegen een lage bruikleenvergoeding. Ze kunnen bovendien extra korting krijgen in ruil voor vrijwilligerswerk voor Zorgpartners Midden-Holland. Eerdere ervaringen met dit model leverde enthousiaste reacties op van zowel de cliënten, de directe omgeving als de Camelot bewoners, die de waardering voor hun inzet en betrokkenheid direct vertaald zien in lage woonlasten. Op dit moment is over de nieuwe bestemming van het gebouw nog niets bekend.