Schoolvakanties voorbij, het nieuw luizenseizoen is begonnen!

De afgelopen drie jaar is de kans op hoofdluis in Nederland gestegen met gemiddeld 8 procent. De provincie Flevoland laat met 12 procent de grootste stijging zien. Zuid-Holland neemt de elfde plaats in met een stijging van 4 procent over drie jaar. In Limburg is het aantal hoofdluisbesmettingen met een gemiddelde stijging van 3 procent het minst gestegen. De start van een nieuw schooljaar betekent ook het begin van een nieuw ‘luizenseizoen’; kinderen komen weer bij elkaar waardoor het voor de hoofdluis gemakkelijker wordt zichzelf te verspreiden.

Hoofdluis bestaat al eeuwenlang en kan iedereen overkomen. Het komt met name voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Jonge kinderen zitten met de hoofdjes vaak dicht bij elkaar, hoofdluis kan daardoor gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd lopen. Het komt alleen bij mensen voor en heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne. Ook brengt de hoofdluis geen ziekten over, maar veroorzaakt wel veel ongemak zoals een vervelende jeuk.

Check www.luizenradar.nl voor de meest actuele informatie over hoofdluis en zie waar hoofdluis is geconstateerd in Nederland. Anoniem melding maken van een hoofdluisbesmetting kan ook via de Luizenradar

Tips en weetjes over hoofdluis
• Het is niet (langer) nodig om beddengoed, meubels en kleding te reinigen bij een hoofdluisbesmetting*, maar nog steeds zijn wel veel scholen voorstander van luizenzakken;
• Hoofdluizen zijn ongeveer drie millimeter lang en kunnen één maand leven;
• Hoofdluizen leven van mensenbloed door een paar keer per dag in de hoofdhuid te prikken;
• In één maand tijd kan een volwassen hoofdluis ongeveer 250 eitjes (neten) leggen;
• Bij een eerste hoofdluisbesmetting kan jeuk pas na één tot twee weken optreden, als het aantal hoofdluizen toeneemt;
• Hoofdluizen houden vooral van warme, behaarde plekken en zitten daarom vaak achter de oren, in de nek en onder een pony.