Schoenmaker opent tentoonstelling 40 jaar Stoom Stichting Nederland

Stoom Stichting Nederland (SSN) viert haar veertig jarige bestaan. Burgemeester Milo Schoenmaker opende dinsdagmiddag een foto-expositie over het jubilerende SSN in het Huis van de Stad. De expositie is gratis te bezoeken en duurt tot 27 mei.

Vanaf het stoomdepot in Rotterdam Noord vertrok de stoomtrein met burgemeester Schoenmaker samen met een gezelschap van de stichting. Onderweg stapten burgemeester Peter Oskam van de gemeente Capelle aan den IJssel in en burgemeester Gert-Jan Kats van de gemeente Zuidplas, samen met enkele wethouders. Tegen 15.00 uur kwam de trein aan op station Gouda.

Expositie
De expositie bestaat uit tientallen foto’s van het werk dat de stichting uitvoert. Burgemeester Schoenmaker bewondert de stichting: “Een prachtig overzicht met het werk dat zij doet.” Hij nam ook een kijkje in de locomotief: “Die stond helemaal onder druk. Gisteren waren ze al begonnen om die druk op peil te houden. Een prachtige belevenis tussen de reguliere dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen door.”

Advertisements

Nog veertig jaar
“De stichting bestaat uit ruim honderd vrijwilligers die jaarlijks zo’n twaalf tot vijftien ritten uitvoeren met een oude stoomtrein, gedreven door een stoomlocomotief”, zegt Peter Borgdorff van SSN. Partijen huren enkele keren in het jaar ritten, “maar we organiseren ook eigen ritten.” Als het aan Borgdorff ligt kan de stichting nog wel veertig jaar mee, maar er zijn ‘bedreigingen’: “Alle voorschriften en veiligheidsmaatregelen die alsmaar strenger worden. De beveiliging werkt tegenwoordig helemaal elektronisch en wij rijden nog met oude locomotieven. Dat wil niet altijd samengaan.”