Henri Boere winnaar Le Salon Innovatieprijswinnaar 2015

Afgelopen zaterdag 5 september vond de finissage plaats van Le Salon 2015 in museum Gouda. Hier is naast de publieksprijs ook een innovatieprijs uitgereikt en wel door Arjenne Vossepoel (coördinator Firma Van Drie).

Kunstenaarscollectief Firma Van Drie heeft zich namelijk, geheel in de lijn van haar doelstellingen,
de opdracht gesteld een innovatieprijs toe te kennen aan de meest vernieuwende kunstenaar.
Hiertoe is een keuze gemaakt uit het tentoongestelde werk bij Le Salon 2015 in Museum Gouda. Uitgangspunt is de innovatie in het werk en oevre van de kunstenaar.
De jury is samengesteld, waarin bestuur, tentoonstellingscommissie en vrijwilligers/kunstenaars zijn vertegenwoordigd.

De jury heeft een rondgang gemaakt in de expositiezalen. De leden constateren dat de kwaliteit van het geëxposeerde werk hoog is. Er is wat dit betreft een ontwikkeling te zien ten aanzien van de Salon-expositie van drie jaar geleden, toen de kwaliteit ook al hoog was te noemen.
Met zorgvuldig afwegen komt de jury tot drie genomineerden, te weten Marjolein Maitimu, Edwin Vreeken en Henri Boere.

Advertisements

De schilderijen van Marjolein Maitimu tonen zorgvuldig, subtiel, fris en met een digitale toets. Het werk toont clean en toch ontroert het. Het levert een sterk en krachtig beeld op. Het blijft op je netvlies.

De beelden van Edwin Vreeken laten een sterke beeldtaal in zijn eenvoud zien. Het is monumentaal werk, groot maar gedetailleerd. In zijn formaat behoudt het zijn kracht; het werk heeft humor en levendigheid, het beweegt, brengt teweeg; het is allesbehalve een “stand”beeld.

De installatie van Henri Boere toont in zichzelf besloten. Een lastig te doorgronden puzzel. Het intrigeert, roept vragen op. Alleen in interactie met de toeschouwer ontvouwt het zich. De lezing, die volgen de kunstenaar niet los kan worden gezien van het object, licht het werk toe, maakt het werk compleet en versterkt. Beeld en taal komen in elkaar tot uitdrukking laat de toeschouwer sprakeloos.

Met het oog op innovativiteit, vernieuwing komt de jury tot een eensluidende keuze van de meest innovatieve kunstenaar. Het werk van Henri Boere voldoet aan alle criteria. Zijn object valt in vergelijking met alle andere werken op en niet alleen doordat het de enige installatie is. Dit object onderscheidt zich heel duidelijk. Het is het enige werk dat veel aan de verbeelding van de toeschouwer overlaat en in interactie met de toeschouwer “ontstaat”. Henri begeeft zich met dit werk buiten zijn museumkunst (schrijver en samensteller van sic- de binnenkrant van Museum Gouda). Hij vernieuwt, gaat een stap verder en integreert woord in beeld en doet dat op abstracte wijze. “De ark is een werk dat als een zin kan worden ontleed en eigen grammatica kent” (citaat Boere, lezing 30.08.15, Museum Gouda). Het levert een bijzondere beeld-taal op en een werkstuk dat als meerdimensionaal kan worden beschouwd. Er is ruimtelijkheid, er is binnen en buiten, onder en boven, verhulling en zichtbaarheid, er is geluid, er is licht, er is vorm, er is taal, er is interactie met de toeschouwer. Het puzzelt je en blijft je bij…
Met recht dan ook dat de jury Henri Boere verkiest tot meest innovatief kunstenaar van deze expositie, die een selectie laat zien: de 50 beste kunstenaars uit de regio Gouda 2015. Henri is hiervan degene die het meest en tevens bijzonder benieuwd maakt naar verder werk in een nieuw samen te stellen solo-expositie. Met het toekennen van deze innovatieprijs, nodigt de Firma Van Drie Henri Boere dan ook met trots en zeer van harte uit voor een solo-expositie bij de Firma Van Drie, Achter de Kerk 13, Gouda.