Schaatsen: Goudse Tom den Heijer behaalt zilver op NK Sprint

Goudse Junior wordt tweede bij NK Sprint in Tilburg

Gouda: In Tilburg, op de Ireen Wüst IJsbaan kwamen op zondag 1 februari Nederlands beste sprinters op de schaats in actie om te strijden om de nationale titels. In de categorie Junioren-C (15 en 16-jarigen) behaalde de Goudse Tom den Heijer zilver door vier PR’s te rijden. Hij verbeterde tevens twee keer het clubrecord van Schaats- en Skeelerclub Gouda op de 300 meter. Er was ook succes voor de SC Gouda-schaatsers op de lange afstanden: de vijftienjarige Ruben van Os won de marathon in Utrecht en op de Oostenrijkse Weissensee voltooiden zeven toerschaatsers de 200 km Alternatieve Elfstedentocht.

Het vijftienjarige Goudse schaats- en skeelertalent Tom de Heijer werd tweede bij het Nationaal Kampioenschap Sprint. De beste schaatsers van Nederland, die zich in voorronden voor dit NK hadden moeten kwalificeren, kwamen in Tilburg op de Ireen Wüst IJsbaan tweemaal in actie op de 100 meter en tweemaal op de 300 meter. Vanwege de korte afstanden wordt dit sprintkampioenschap ook wel Supersprint/Pure Sprint genoemd. Den Heijer was in goede vorm: hij reed op alle afstanden PR’s en verbeterde op de 300m twee keer het clubrecord dat in handen was van Alexander van Hasselt. Zijn tijden (10,74 en 10,71 op de 100m en 25,36 en 25,28 op de 300m) bleken goed te zijn voor zilver. Het goud ging naar Woerdenaar Stef Brandtsen, brons was er voor de Fries Jens Hoekstra.

De vader van Tom den Heijer, Marco den Heijer was een van de zeven toerschaatsers van SC Gouda die twee dagen eerder, op vrijdag 30 januari jl., op de Oostenrijkse Weissensee ondanks de barre omstandigheden een prestatietoertoch over 200 kilometer voltooiden in een snelle tijd. De overige schaatsers waren Arnout Bijlard, Ruud Beusink, Jeroen den Hertog, Albert Plugge, Harry Lochs en Hugo Vos. Laatstgenoemde reed zijn drieëntwintigste Alternatieve Elfstedentocht, een clubrecord.

In Utrecht werd op zondagavond 1 februari de Baanmarathon gereden. In de C3-klasse reed de pas vijftienjarige Ruben van Os naar zijn negende seizoensoverwinning. Hij was de snelste in een wedstrijd over 30 ronden.