Sarie Donk ereburger van Gouda

Sarie Donk met burgemeester Salet

Gouda – Tijdens de Oranjeboulevard op Koningsdag, zaterdag 27 april ontving mevrouw S. (Sarie) Donk – de Bruijn uit handen van burgemeester Mirjam Salet de erepenning van de stad Gouda voor haar jarenlange vrijwillige inzet voor Gouda en in het bijzonder voor buurthuis De Speelwinkel.

Sarie Donk is initiatiefneemster en al zo’n 40 jaar boegbeeld van buurthuis De Speelwinkel. In de Speelwinkel worden tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Variërend van seizoensactiviteiten waaronder kindervakantieweek, Sinterklaasoptocht en Valentijnsdag tot wekelijkse activiteiten als brei- en haakinloop, kookcursussen en fietslessen voor buitenlandse vrouwen.

Meer dan veertig jaar geleden begon Sarie Donk in haar huis aan de Raam met knutselclubs voor de kinderen in de buurt. Toen haar huiskamer te klein werd ging ze op zoek naar meer ruimte. Dat vond ze in een leegstaand pand aan de Raam dat de naam De Speelwinkel kreeg. Dankzij overtuigingskracht en doorzettingsvermogen heeft Sarie Donk ervoor gezorgd dat De Speelwinkel al die jaren is gebleven als buurthuis. Onafgebroken is zij actief voor een fijne leefomgeving. Bij Sarie Donk is iedereen welkom. Zij kent de mensen en zij zorgt ervoor dat elke bewoner zich thuis voelt in de Raambuurt. Nieuwe Nederlanders maakt ze wegwijs in onze samenleving. Ze weet mensen te mobiliseren en te activeren. Dankzij Sarie Donk en met steun van vrijwilligers fungeert de Speelwinkel als sociale cohesie in de zeer gevarieerde bevolkingssamenstelling van de Raambuurt.

Oranjeboulevard
Veertig jaar geleden organiseerde Sarie Donk voor het eerst een kindervrijmarkt op de Raam tijdens Koninginnedag. Nog ieder jaar organiseert ze met een groep vrijwilligers de vrijmarkt. Tegenwoordig staat de vrijmarkt bekend als Oranjeboulevard met veel muziek en optredens. Een bezoek aan de Oranjeboulevard is een populaire bezigheid op Koningsdag in Gouda.

De erepenning van de stad Gouda
De erepenning van de stad Gouda is de hoogste gemeentelijke onderscheiding. Zij wordt sinds 1939 in zeer bijzondere gevallen toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan hen die zich voor Gouda in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt of door hun grote en algemeen erkende verdiensten op enigerlei gebied zich die toekenning waardig hebben gemaakt.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

27-04-2019 13:00