Samen eten in zorgcentrum Souburgh

Gouda – ‘Wilt u ook mee-eten?’ Ja hoor, graag zelfs! Het is woensdag eind van de middag wanneer ik het Waddinxveense zorgcentrum Souburgh binnenstap. In het teken van de ‘week tegen de eenzaamheid’ organiseert de zorginstelling een gratis broodmaaltijd inclusief een optreden van Harald Veenstra. Iedereen is welkom. De eetzaal zit bij binnenkomst om half zes al afgeladen vol met geruisloos lunchende ouderen. Snel aanschuiven dus.


Het eten

Voor mijn maaltijd schuif ik aan bij een groepje van zeven oudere dames. Ze wonen alle in aanleun-woningen die aan het verpleeghuis vast zitten en ik kan rekenen op een gastvrij onthaal. Mijn eerste vraag: hebt u eigenlijk warm gegeten tussen de middag? “Ik heb nog niet gegeten”, zegt Aafje, de grijze vrouw die naast me zit met een glimlach. “Maar dat haalt ze wel in”, antwoordt Adrie met een knipoog vanaf de overkant van de tafel. Er wordt naast me gegniffeld. Hier is het gratis, stel ik vast, en ik weet wie van het gezelschap de echte Hollander is. De buurvrouw van Adrie vertelt over het eten gisteren, bij Anne Frank. In Amsterdam? Het blijkt een verpleeghuis om de hoek, waar gisteren tot haar grote genoegen Chinees werd geserveerd. Ik smeer nog een boterham met roomboter en jam.

Advertisements

Aafje naast me woont hier nu drie jaar. Of dat bevalt? Ze woonde vroeger vrij, met een tuin erbij. Dus dan is een appartement erg wennen, maak ik uit haar woorden op. “Maar het ging niet meer en je moet ergens wonen”, zegt ze. Het gesprek tussen de dames gaat verder over het mooie uitzicht op de zwanen die in de vijver zwemmen en de kwaliteit van de aanleunwoningen. De appartementen zijn ruim en netjes, vindt Adrie en ze nodigt me uit om straks mee te lopen en zelf te oordelen.

Veel georganiseerd

De bewoners aan deze tafel zijn nog in zo’n gezondheid dat ze meestal zelf hun maaltijd koken. Als er wat te doen is, zoals vanavond, vinden zij het -gezellig om in de eetzaal aan te schuiven. Deze avond gaat het om zo’n 40 bewoners, tegenover 20 tot 25 bewoners uit het verpleeghuis zelf. Dat gebeurt vaker, legt Rene Wildschut, hoofd van de facilitaire dienst uit. In de eetzaal van het centrum blijkt regelmatig wat te worden georganiseerd. Zo wordt er om de week een woensdagavond activiteit gepland (zoals vanavond) en is er een speciaal programma voor feestdagen zoals Kerst.

Tegen de eenzaamheid

Hilda de Boer, hoofd Welzijn bij Souburgh voert 
een actieve strijd tegen eenzaamheid bij ouderen. Waar zit het hem in, die eenzaamheid, vraag ik Hilda terwijl ik nog een krentenbol pak. Eenzaamheid kan hem in veel dingen zitten, legt zij uit. “Alle mensen hebben te maken met verlies; van een partner of -vermogens (zoals hun geheugen of mobiliteit). 
Ze kunnen ook missen dat iemand ze bij hun (koos)naam noemt, want hier is het allemaal mevrouw en meneer.” Dat is ook verbinden met de ander, realiseer ik me. “Wij proberen te verbinden door middel van activiteiten; door te zingen, te bewegen op muziek of bingo te doen”, gaat Hilda verder. “Bij het bewegen doen we het zo dat mensen elkaars handen aanraken, zodat zij letterlijk verbinden.”

Het appartement van Adrie is op de begane grond en is mooi ruim en licht. Ik herken de indeling van mijn opa’s vroegere aanleunwoning. Adrie’s hobby is puzzelen en in een klein bijkamertje liggen twee puzzels voor een deel uitgelegd. Adrie laat ook de berging zien waar een stapel van wel 25 puzzels staat opgestapeld.

Terug in de eetzaal is het zeven uur geworden: het eten is afgeruimd, veel mensen zijn even naar de kamer. Harald Veenstra is intussen druk bezig zijn scherm en muziekinstallatie op te bouwen voor zijn vervolgprogramma. Het thema: Amsterdam. Vanavond zitten de bewoners er in ieder geval gezellig en warmpjes bij. De joviale Harald vraagt of ik niet nog even gezellig blijf. Nee sorry, ik moet naar huis, zeg ik. Mijn stukje schrijven.

Tekst en foto’s Peter Riphagen
Bron: deGouda Digitaal 5 oktober

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
07-10-2018 09:00