Psychiatrische Eerste hulp ook open voor Gouwenaars

Gouda/Oegstgeest – Verwarde Gouwenaars die vanwege hun gedrag door de politie worden opgepakt, belanden vanaf 28 augustus niet meer op het politiebureau, maar worden naar de Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) in Leiden gebracht. Er was sinds 16 juni al een proef gedaan met deze vorm van opvang in het noordelijk deel van Hollands- Midden. Die is goed verlopen en vanaf 28 augustus gaat de PEH ook open voor zuidelijk deel van de regio Hollands-Midden.

Tussen 13 juni en 9 augustus heeft het team van de PEH ongeveer 40 unieke cliënten opgevangen, sommige meer dan éénmaal. Het gaat hier om jongeren en volwassenen die door een ernstige zorgmelding in beeld komen. Dat kan zijn vanwege ernstig verward gedrag thuis of ergens anders. Het gaat daarbij om mensen die direct zorg of ondersteuning  nodig hebben. Het zorgteam van GGZ Rivierduinen brengt gedurende het verblijf van maximaal zo’n 6 uur de hulpvraag in kaart. Na beoordeling wordt de betrokkene, indien nodig, aangemeld voor gepaste hulp. Steeds vaker zijn volgens GGZ Rivierduinen het gebruik van drugs en alcohol de basis voor (kort) verward gedrag.

Vervoer
Vooralsnog verzorgt de politie het vervoer naar de locatie. De organisatie van gepast vervoer van en naar de locatie wordt de komende maanden verder uitgewerkt.