Ma. 02-03: Presentatie antieke objecten in Concordia

Historische Vereniging Die Goude organiseert op 2 maart een presentatie/lezing over het verhaal achter antieke objecten in Concordia, Westhaven 27, Gouda. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

Peter Sluisman zal in deze presentatie/lezing ingaan op de geschiedenis en betekenis van oude antieke voorwerpen. Jammer genoeg sterft de kennis over antiek uit. Ook de belangstelling voor antiek bij met name de jongere generatie is minimaal. Oudere antiquairs kunnen geen opvolgers vinden. Zij hadden een breed en divers aanbod. Zij sluiten nu hun zaken of lopen op hun laatste benen.

Peter Sluisman had 15 jaar een antiekzaak in Gouda, zowel op de Fluwelensingel als op de Hoge Gouwe. Peter, die na zijn Goudse periode naar Edam verhuisde, is daar bijna 10 jaar conservator geweest van het Historisch museum. Hij zal de voorwerpen waarover hij gaat spreken meenemen en heeft daarbij ook een Powerpoint presentatie. Weet u bijvoorbeeld waar kaasduimen voor dienen? Wie was Pieter Holm en hoe werkte zijn tabaksdoos?  Waar komt het woord loderein vandaan? Wat is een beaardingsdoosje en wat voor gewichten gebruikten we voor het metrieke stelsel? Het antwoord op deze vragen geeft Peter graag  op 2 maart.

02-03-2020 10:38