Portret van een Gouwenaar

Gouda – Met het 45-jarige bestaan van de succesvolle Bijbelshop Samma op haar naam, een plaats in het doelplatform van Gouda en de drijvende kracht achter vele geloof gerelateerde activiteiten in Gouda is Irene Klein Haneveld (63) en haar lieve hond ‘Mevrouw’ geen onbekende in Gouda. Sinds haar negentiende woont ze in Gouda en ze zou niet anders willen: “Gouda is zo’n fantastische stad, waar de mensen zo goed samen werken. Terecht zijn we benoemd tot ‘Beste binnenstad van Nederland.”

Irene is zacht gezegd ‘een betrokken burger’ in Gouda en al zegt ze het zelf niet snel: maar een drijvende kracht achter het succes van de stad is zij zeker. “Als ik naar de transitie kijk die de stad heeft meegemaakt de afgelopen vijf jaar, ja, dan kan ik niet anders dan trots zijn. Op alle gebieden werken we sterk samen: cultuur, gemeente, kerken. Ik weet dat andere steden stik jaloers zijn op onze succesformule.” Volgens Klein Haneveld zit die ‘succes formule’ door de simpelheid in elkaar van het samenwerken en elkaar respecteren. Want alleen zo bereik je grootste en mooiste dingen.”

Ruimte, uitblinken en verbinden
Het geloof is voor Irene zeer belangrijk: “Ik ben evangelisch christen en het geloof in God is heel mijn leven, van daaruit doe ik alles. Afkomstig uit een gelovig gezin, was het geloof voor mij vanzelfsprekend. In mijn eigen gezin heb ik altijd geprobeerd de keuze open te laten voor mijn twee zonen. Niks opdringen zoals sommige mensen vaak wel denken van christenen. Nee, als je oud genoeg bent kan je best een eigen beslissing maken, maar ik vind het wel belangrijk dat mijn jongens de verschillende opties gehoord hebben.”

Door het geloof zijn drie woorden voor Irene zeer belangrijk in haar leven: ruimte, uitblinken en verbinden. “Als gelovige probeer ik elke dag opnieuw mijn leven zo goed mogelijk te leiden in de ogen van de Heer. Ruimte geef ik aan God om mijn leven de vullen met Zijn liefde en kennis. Voor uitblinken ben ik ook een groot voorstander. Want wat ik doe, doe ik ook goed. Kijk nou bijvoorbeeld dat leuke bootje wat ik heb geplaatst in het water van de Turfmarkt of de gele kussen die ik verspreid door het centrum, maar ook de vele festivals die ik organiseer, de lezingen, de preken die ik houd. Vorig jaar kwam mijn boek ‘Zegen voor jou’ uit, waar ik de mooie dingen van het leven op- en omschrijf. Zo sta ik bij de mooie momenten in het leven stil. Ik zorg ervoor dat ik uitblink in wat ik doe. En als laatste verbinden, want dat is wat het geloof doet met mensen. Doordat het geloof elke dag bij mij is, voel ik mij ook elke dag verbonden met de mensen om mij heen. “

Van alle markten thuis
Behalve met de bloemetjes en het bootje, houdt Irene zich nog met een aantal andere (grote) zaken bezig in Gouda. Zo is ze jaren lang het brein geweest achter de georganiseerde festivals op de markt ‘MarktAkties’. “Dit was een leuke tijd! Verschillende internationale christelijke artiesten kwamen optreden, er werd gegeten, gelachen. Maar na zoveel jaren was de koek wel een beetje op. Helemaal niet erg natuurlijk, want ik blijf echt niet stil zitten.” En of Irene niet stil heeft gezeten, want haar grote project ‘paasontbijt op de Markt’ heeft dit jaar haar tweede opmars. “Vorig jaar was een weergaloos succes. Met meer dan honderdvijftig vrijwilligers uit vijftien verschillende kerken, was het mooi om te zien dat zoveel mensen samen wilden werken op dit bijzondere feest. Gelukkig dachten de Gouwenaars hier ook zo over, want meer dan duizend mensen kwamen op het ontbijt af. Alleen een beetje jammer van het weer, want het stormde vreselijk. Gelukkig was het alternatief Het Oude Stadhuys, en werd het zo alsnog een waar spektakel. Het leuke van vorig jaar vond ik dat het publiek zo divers was. De burgemeester zat tussen daklozen, ondernemers tussen kunstenaars enzovoorts. Dit jaar streef ik opnieuw naar een mooi samenkomen op de markt tijdens Pasen, maar de stormlocatie hou ik nog even geheim.”

Aan het eind van het interview probeer ik voor mijzelf te omschrijven wie Irene Klein Haneveld is. Terwijl de woorden kleurrijk, gelovig, ambitieus door mijn hoofd razen hoor ik op de achtergrond Irene nog wat zeggen: ‘Trouwens wist je dat ik ook nachtburgemeester ben van Gouda?” Uh, pardon? Nachtburgemeester van Gouda, jij? Grappig wel, want ik plaats Irene nou niet per se in het zelfde lijstje als de vlot gebekte en gekke Jules Deelder. “Nee, je bent niet de enige hoor, want volgens mij plaatst heel Gouda mij niet in dat zelfde rijtje! Vooral de horeca liet fel van zich horen: ‘een Nachtburgemeester die nooit uit gaat, of zich überhaupt niet laat zien in de nacht, dat kan toch niet? Ik ga wellicht niet uit, zoals de meeste nachtburgemeesters wel doen, maar wél probeer ik met deze ‘titel’ een lichtje te zijn in het duistere van de nacht voor velen.”