Pompen of verzuipen: is dit hartje Gouda in 2040?

Gouda – Deze maand biedt de Coalitie Stevige Stad de gemeenteraad hun ‘houtskoolschets’ aan, de uitkomst van vijf jaar gezamenlijk onderzoek. Al sinds 2014 zoeken de gemeente, het hoogheemraadschap en kennisinstanties naar een oplossing voor de zakkingsproblemen in het historisch stadscentrum. 

Huizen in het centrum die niet op palen zijn gefundeerd (op staal) zakken steeds verder. Huizen die wel op palen staan doen dat niet. De grondwaterstand kan niet aan beide eisen blijven voldoen; er vallen ofwel palen droog, of er staat water in huis. Ingrijpen wordt binnen nu en tien jaar onvermijdelijk.

Met de ‘houtskoolschets’ worden de gemeenteraad en de hoogheemraad (waterschap) voor het eerst volledig op de hoogte gebracht. De volgende stap vindt in periode december 2019/september 2020 plaats; dan ligt het stuk ter inzage voor belanghebbenden (lees: bewoners van het centrum). Na alle overleg moet volgend jaar een oplossingsrichting worden gekozen. Die moet ook duidelijkheid bieden over wie de rekening betaalt.

Advertisements

En natuurlijk voorkomen dat we over twintig jaar op de Turfmarkt kunnen aanmeren bij de voordeur.

Meer informatie over de problemen?
www.degouda.nl/goudse-binnenstad-in-de-knel-tussen-bodemdaling-en-water

10-09-2019 11:45