Passie voor strips

Gouda – Al op de kleuterschool begon Arjanne met tekenen. “Ik maakte eerst kleine tekeningetjes met bij voorkeur kleine verhaaltjes. Later ging ik mij meer ontwikkelen in het maken van strips”, vertelt Arjanne. Eenmaal op de academie wist Arjanne dat ze hier meer mee moest gaan doen, en dat zij zich hierin wilde specialiseren. “Het past gewoon echt bij mij, strips zijn mijn passie.”

“Mijn inspiratie haal ik vaak van de straat. Ik zie een bepaalde situatie of bijzonder figuur. Als ik dan de inspiratie krijg, ga ik direct tekenen. Het maakt dan weinig uit of ik thuis ben of in bijvoorbeeld de trein.”

Arjanne maakt ook de strips die elke week in deGouda te lezen zijn. “Ik krijg elke week een lijstje met verschillende onderwerpen. Dat lees ik een aantal keren door en laat het vervolgens met rust. Een idee komt dan vanzelf.” Vervolgens gaat ze aan het werk. “Ik begin vaak op papier. Later scan ik het in, en dan ga ik digitaal verder. Na een uurtje of vijf ligt er een strip.”

Advertisements
Graphic novel

Naast kleine strips maakt Arjanne ook zogenoemde graphic novels. “Die hebben veel meer diepgang. Het is bijna een film, maar dan getekend. We willen allemaal toch graag plaatjes zien.” Momenteel zit Arjanne midden in het proces van een graphic novel. “Hij is nog lang niet af, maar ik heb wel al contact met een Belgische uitgever.”

België

Arjanne weet nog niet wat haar in de toekomst te wachten staat. “In Nederland zijn strips helemaal niet zo groot, hier denken we snel aan Donald Duck of Suske en Wiske. In België leeft het wel heel erg. De beeldcultuur en stripverhalen staan daar veel hoger in aanzien, maken meer onderdeel uit van de maatschappij”, vertelt Arjanne. “Als ik aan iemand in Nederland vertel dat ik strips teken, is vaak de eerste reactie: Maar daar verdien je toch helemaal niks mee?”

Namen

De typetjes die elke week te vinden zijn in deGouda zijn volgens Arjanne nog vrij onpersoonlijk. “Ze leven nog niet. We weten heel weinig van ze en ze hebben zelfs geen naam.” Arjanne had voor haar karakters een aantal verschillende namen in gedachte maar komt er niet helemaal uit. “Omdat de lezers ook elke week met deze twee te maken hebben, lijkt het mij leuk als de lezer een naam voor hen gaat kiezen.”

Geef ons een naam

Welke namen passen het best bij deze twee stripfiguren? Laat het ons weten via info@degouda.nl. De namen met de meeste stemmen, gaan het worden.

Vrouw:

Carla
Brigitte
Wanda
Brenda
Patricia
Veronica

Man:

Egbert
Gert
Hans
Klaas
Bart-Jan
Koenraad

Bron: deGouda.nl