Operatie Steenbreek: in Goverwelle telt iedere vierkante meter

Weekblad deGouda volgt het hele jaar door de vergroening van de zes focuswijken van het groenfonds; Binnenstad, Kadebuurt, Kort Haarlem, Korte Akkeren, Gouda Noord en Goverwelle. Het Weekblad licht iedere keer een andere wijk uit en volgt de ontwikkelingen vanuit het Groenfonds en de Operatie Steenbreek voor een groener Gouda. Deze week: Goverwelle.

Gouda – Zaterdagmorgen 11 uur, de Strookpolderstraat in Goverwelle. Een tuin langs de zijgevel wordt vrijgemaakt. Een voor een vliegen de stoeptegels op een hoop. Een berg grond ligt klaar om de plek in te nemen van het zand waar de tegels ooit lagen. Om de hoek worden twee voortuinen aangepakt. Het nieuwe groen staat al klaar, evenals de tuinambassadeurs, die onder leiding van Hetty en Rob zullen helpen bij de aanleg van het nieuwe groen.

Vandaag worden de tuinen van drie woningen aangepakt. Alle bewoners zijn hiervoor benaderd door hun verhuurder, woningcorporatie Mozaïek wonen. De vrijwillige tuinambassadeurs, verbonden aan de gemeente, hebben vervolgens geholpen een plan te maken voor het nieuwe groen. De planten die de stenen zullen vervangen zijn dus naar smaak van de bewoners uitgekozen. En de kosten? Die worden gedeeld door de woningcorporatie (25%), een potje van de tuinambassadeurs (50%) en door de bewoners zelf (in overleg).

Flink aan moeten trekken
Om de hoek is Alex van Mozaïek wonen in de weer om twee stroken tuin te vergroenen. In de straat is vrijwel elke voortuin betegeld en doet dienst als parkeerplaats. Samen met twee andere jonge mannen staat de corporatiemedewerker grond te scheppen in de brede sleuf waar vanmorgen nog zand lag. Een deel van de tegels wordt tot zijn spijt hergebruikt. Alex: “De bewoners wilden de hele tuin weer betegelen. Ik heb er flink aan moeten trekken”. Het resultaat is een compromis van een strook groen tussen de twee tuinen van de huizen in. Hij denkt dat het beter zou werken als bewoners in het vervolg de kar trekken, vanwege een bepaald wantrouwen. Alex: “Bewoners kennen ons van de rekening in de bus en de brieven die ze krijgen bij overlast”.

Klimplanten en bodembedekkers
In de geveltuin aan de Strookpolderstraat komt bewoonster Anja opgewonden vragen hoe het zit met de pissebedden, want na het lostrekken van tegels lopen die in de keuken. Rob stelt haar gerust; de beestjes komen daar niet voor hun lol en zijn zeker geen blijvers. Anja doet mee ‘omdat het een leuk initiatief is en het scheelt in de kosten’. Aan de voorkant van het huis moet plek blijven om buiten te zitten. En aan de zijkant? “Er komen twee klimplanten op de hoeken en in het midden bodembedekkers. Daar hoef je niet veel aan te doen”, zegt ze.

Alex schept intussen vrolijk verder. “Ik ga pas weg als ik bij de bewoners een glimlach zie”, zegt hij strijdvaardig. Een van de andere mannen zegt dat de bewoonster er straks alsnog tegels in wil leggen. Dat heeft hij haar horen zeggen. Maar zo werkt het niet, zegt Alex. “Er ligt wel een contract en daar staat haar handtekening onder”. Het is duidelijk, voor iedere vierkante meter groen moet hier worden gestreden.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl


Download nu deGouda App voor iOS en Android

07-05-2019 10:30