Open Monumentendag op GOUDasfalt

Gouda – GOUDasfalt opent zaterdag 10 september de poorten in het kader van de Open Monumentendag. Het terrein aan de Gouderaksedijk 34 is dan de hele dag vrij toegankelijk. Vaar over met het pontje Gein, kom kijken naar de 100 jaar oude Lange Arm, geniet van het prachtige uitzicht over de Hollandsche IJssel en de Veerstal, luister naar verhalen over het verleden van de Koudasfaltfabriek en laat je informeren over de toekomstplannen voor dit mooie terrein.

Het thema van Open Monumentendag 2016 is ‘iconen en symbolen’. Een ontmanteld industrieterrein is dan niet het eerste waar je aan denkt. Toch is dit terrein aan de rivier in verschillende opzichten iconisch en symbolisch. Gouda dankt zijn ontstaan en bestaan aan het water en de bedrijvigheid daaromheen. Dit terrein is eeuwenlang onderdeel geweest van die watergebonden economie. De iconische Lange Arm staat nu weliswaar stil, maar zal door de stichting GOUDasfalt worden gerestaureerd en werkend gehouden worden. En het terrein staat symbool voor de betrokkenheid van de Gouwenaars bij hun stad. GOUDasfalt is een uniek burgerinitiatief dat ruim honderd mensen heeft gemobiliseerd om dit prachtig gelegen stukje stad voor en met de bewoners te ontwikkelen.

GOUDasfalt is op 10 september open van 10.00 tot 17.00 uur. Het pontje Gein, overigens een prachtig staaltje varend erfgoed van bijna 80 jaar oud, vaart de hele dag heen en weer tussen de Nieuwe Veerstal en het terrein. Van 11.30 tot 14 uur worden er verhalen verteld door mensen die de Koudasfaltfabriek van dichtbij hebben meegemaakt.

Advertisements