Open Monumentendag Gouda

Gouad – Morgen vindt Open Monumentendag plaats in heel Nederland en zo ook in Gouda.

Het centraal informatiepunt bevindt zich in het Stadhuis op de Markt en is op zaterdag van 10 tot 17 uur geopend en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Uiteraard kunt u dan ook dit laatgotische gebouw uit 1450 met de historische raadszaal bezichtigen. Een mooie start van uw bezoek aan Gouda. Niet voor niets is Gouda uitgeroepen tot ‘Beste binnenstad 2015-2017’. Wij zijn er zeker van dat u, na uw bezoek, het eens zult zijn met de conclusies van de jury destijds: ‘Gouda is een zeer verrassende en bruisende stad met historische roots om trots op te zijn!’

Voor meer informatie en het programma: https://www.openmonumentendag.nl/comite/gouda/

Advertisements

Evenementen tijdens Open Monumentendag:

– Prinsenconcerten met als motto Plezier met muziek!
Camerata Capelle legt zich toe op het repertoire uit de barok en de klassieke periode. Zij spelen op 14 september om15.30 uur in de Gasthuiskapel te Gouda werken van Cimarosa, Bach en Telemann.

De solisten
Marjola Uitendaal, hobo, studeerde aan het conservatorium van Utrecht bij Ernest Rombout en vervolgde haar opleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium in Brussel en aan de Musikhochschule in Hannover. Marjola is als hobo- en althobo-remplaçant verbonden geweest aan het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast speelde zij in diverse beroepsorkesten en gaf ze les aan muziekscholen. Trudi Bos, fluit, had les van Anke van der Bijl en Hanni Barendregt, Imre Rolleman, Rik Andriessen, behaalde haar diploma Bezigheidstherapie “Norel” te Epe, MBO. Zij behaalde haar diploma van de Hogeschool voor muziek “Schumann-academie” te Utrecht HBO. De overige leden van Camerata Capelle zijn: Boudewijn Bruil – viool, Wim Struiksma – viool, Agneska Tönkö – altviool, Georg de Lange – cello en Ineke Haag – klavecimbel.

– Houtmandag
Op zondag 15 september 2019 wordt in Gouda, als onderdeel van de Open Monumentendagen, een Houtmandag georganiseerd. Er begint om 13.30 uur een groots evenement in het Houtmanplantsoen, hoe kan het ook anders! Daar kun je tot 15.30 uur genieten van een programma met o.a. Kleintheater Zwaan van Peter Meijer en muziek uit de VOC-tijd door de 6 speellieden van Camerata Trajectina. Er is catering. Om 14.45 uur starten gidsen van het Goudse Gidsen Gilde met (gratis) wandelingen over Cornelis en Frederick de Houtman, hun jongensjaren in Gouda en hun wonderlijke avonturen in de vaart naar de Oost. De wandelingen eindigen in Concordia. Vanaf 16.00 uur gaat het feestje verder in gebouw Concordia met (gratis) lezingen van Ingrid Mitrasing en Howard Gray uit Australië, natuurlijk over de bekende broeders de Houtman. Een prachtige replica op schaal van de Duyfken, een van de schepen die Australië bereikten, is er ook te zien.

In de Chocoladefabriek is tot 9 september een tentoonstelling met historische documenten uit het leven van de gebroeders de Houtman (gratis) te bekijken. Daarna verhuist die tentoonstelling naar Concordia, aan de Westhaven.

– Korenmolen `t Slot gaat weer draaien!
 Na een jaar van stilstand en een grondige onderhoudsbeurt gaat molen `t Slot weer draaien. De Vereniging van Goudse Molenaars heeft het stokje overgenomen van molenaar Henny Noorlander die ruim 40 jaar met veel passie en grote inzet de molen heeft laten draaien en onderhouden, maar nu met pensioen is gegaan. Molen ’t Slot zal op zaterdagen weer gaan draaien en op 14 september doen we natuurlijk mee aan de Open Monumenten Dag. De molenaars ontvangen u graag, zij geven rondleidingen en vertellen ze u over de rijke geschiedenis van de historische molen.

Bron: www.welkomingouda.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

13-09-2019 07:00