Opbrengst boekenmarkt bibliotheek voor de VoorleesExpress

Gouda – Op Koningsdag, vrijdag 27 april, is er op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek van 9.00 tot 16.30 uur een boekenmarkt. Voor twee euro kunnen de liefhebbers hier een kilo boeken kopen. De opbrengst hiervan gaat naar de VoorleesExpress.

Wat is dat precies? Weekblad deGouda vraagt het aan Sandy van Echtelt, projectleider van de VoorleesExpress. “Vrijwilligers van de VoorleesExpress lezen voor bij Goudse gezinnen om ouders en kinderen kennis te laten maken met voorlezen, boeken en
verhalen”, legt Sandy uit. Dat stimuleert de taalontwikkeling. “Onze vrijwilligers komen twintig weken lang, één uur per week voorlezen. We willen leesplezier brengen in gezinnen waar dat niet zo vanzelfsprekend is of waar een taalachterstand is.”

Het gaat om kinderen in de leeftijd van twee tot acht jaar. Elke week komt de vrijwilliger met een tas vol boeken in het gezin om voor te lezen en
taalspelletjes te doen. “Ze proberen de ouders daar zoveel mogelijk bij te betrekken, met het idee dat de ouders het gaan overnemen.”

Advertisements

In de eerste periode zoekt de voorlezer zelf de boeken uit, daarna neemt de vrijwilliger het gezin mee naar de bibliotheek om samen de boeken uit te kiezen. Sommigen zijn nog nooit in een bibliotheek geweest. Op dit moment wordt in 42 gezinnen in Gouda voorgelezen. Gezinnen die een voorlezer willen, of vrijwilligers die het leuk vinden om in de gezinnen aan de slag te gaan, zijn welkom. Aanmelden kan via www.bibliotheekgouda.nl.

Samenleesboeken

Met de opbrengst van de boekenmarkt zou Sandy graag de collectie samenleesboeken uitbreiden. Dat zijn boeken die geschikt zijn voor mensen met verschillende taalniveaus. Samen kunnen ze ermee aan de slag. Een andere wens is een ‘leesstimuleringscadeautje’. Het zou volgens Sandy mooi zijn als er na de periode dat er in het gezin is voorgelezen een kort vervolgtraject komt in de bibliotheek.

“We willen de ouders een keer of vijf uitnodigen in de bibliotheek, zodat ze een vast ritme krijgen. Als afsluiting zouden we het kind een klein cadeautje, bijvoorbeeld een leeslampje, willen meegeven.” Dat kan allemaal als op Koningsdag de romans, kinderboeken en informatieve boeken de deur van de Chocoladefabriek uitvliegen.

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

22-04-2018 13:00