Ontmoetingscafé voorgedragen voor de Meer dan Handen Vrijwilligersprijs 2017

Gouda – Het Ontmoetingscafé van het Verzetsmuseum is door de gemeente Gouda aangemeld voor de Meer dan handen vrijwilligersprijs. Zij maken daarmee kans op de juryprijs van 5.000 euro in de categorie lokale organisaties. Daarnaast maakt het Ontmoetingscafé ook kans op de publieksprijs van 2.000 euro. Stemmen kan tot 30 januari via vrijwilligersprijzen.nl.

In het Ontmoetingscafé ontmoeten ‘statushouders’, dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning, en Gouwenaars elkaar. In een ongedwongen sfeer en op basis van vrijwilligheid vinden elke vrijdag deze ontmoetingen plaats. “Het is juist die vrijwilligheid die in het café zo goed werkt. Want die komt van beide kanten. De statushouders hoeven niet te komen, maar ze willen dat. En de vrijwilligers zijn supergemotiveerd omdat ze zien dat de ontmoetingen tot succesjes leiden. Ook groeit het bezoekersaantal snel, want er is een sterke sprake van mond-tot-mondreclame”, aldus de organisatie.

“In eerste instantie gaat het contact over alledaagse zaken waarbij de Nederlandse taal het instrument is. De vrijwilligers en de statushouders wisselen ervaringen, gebruiken en gewoontes met elkaar uit. Vanzelf ontstaan respect en begrip voor elkaar. Door persoonlijke netwerken en aanwezige kennis van deze actieve Gouwenaars kunnen voor de statushouders nieuwe kansen ontstaan. Een mooi voorbeeld is dat van die jonge Syrische man met passie voor voetbal. Hij is nu hulptrainer bij een voetbalclub! In die omgeving kan hij nu nieuwe contacten maken en zijn passie voor voetbal kwijt, de taal verder leren en zijn kennis over zijn favoriete sport delen. Het zijn deze enthousiaste Goudse vrijwilligers die voor de statushouders het verschil vormen om in de maatschappij kleine stapjes verder te kunnen zetten.”

Advertisements

Voor meer informatie over het Ontmoetingscafé kan men contact opnemen met ontmoetingscafe@verzetsmuseum-zh.nl