Onderzoek naar de staat van de journalistiek in Zuid-Holland

Female reporter taking notes at news conference, writing notes, holding microphone

Zuid-Holland – Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland laten de Universiteit Leiden breed onderzoek doen naar de staat van de journalistiek in Zuid-Holland. De Universiteit is tevens gevraagd om scenario’s te schetsen voor een eventuele stimuleringsregeling vanuit de provincie. Het onderzoek is medio februari 2019 klaar.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de zorgen die Provinciale Staten in een debat in februari dit jaar hebben geuit over het functioneren van de lokale en regionale journalistiek in Zuid-Holland. Gedeputeerde Floor Vermeulen erkent dat de kwaliteit onder druk staat als gevolg van krimpende redacties en teruglopende inkomsten, zo schrijft hij in een brief aan de Staten. De Statenleden opperden of de provincie wil nadenken over een eventuele stimuleringsregeling.

Onderzoek

Om die vraag te beantwoorden, laat Vermeulen nu eerst het functioneren van de Zuid-Hollandse journalistiek in kaart te brengen. Daarvoor heeft de provincie hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media prof. dr. J.C de Jong van de Universiteit Leiden gevraagd hiernaar onderzoek te doen. Het onderzoek bestaat uit bronnenonderzoek, een reeks interviews met Zuid-Hollandse media- en communicatieprofessionals en een brede enquête onder gemeenten in Zuid-Holland.

Advertisements
Mediafonds Leiden

De Jong deed eerder vergelijkbaar onderzoek naar de staat van de journalistiek in Leiden. Inmiddels is daar een onafhankelijk mediafonds opgericht waarvoor de gemeente voor dit jaar 250.000 euro ter beschikking heeft gesteld. Journalisten kunnen bijdragen aanvragen voor verdiepende journalistiek en onderzoeksjournalistiek.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
07-09-2018 09:09