Nieuwe deuren Waaiersluis komen vanuit Duitsland aan in Gouda

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gouda – De nieuwe waaierdeuren voor de Waaiersluis in Gouda kwamen vrijdagmorgen 20 april vanuit Duitsland aan in Nederland. Ze werden in Oudewater vanaf een vrachtwagen overgeladen op pontons in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ). Die pontons brachten de immense deuren naar de Waaiersluis in Gouda.

Vanaf maandag 23 april begint de aannemer met de vervanging van de waaierdeuren. Hiervoor wordt vier dagen uitgetrokken. De oude waaierdeuren worden eruit gehaald en op de kant gezet. De her te gebruiken onderdelen van de oude waaierdeuren worden losgehaald en overgezet op de nieuwe. De deuren zijn maar liefst 5,5 bij 4,5 meter. De sluis is tijdens de werkzaamheden volledig gestremd voor zowel het vaarverkeer als voetgangers.

Deuren Waaiersluis verkeren in slechte staat

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft het Waaiercomplex enkele jaren geleden in eigendom gekregen van Rijkswaterstaat, met de overdracht van de (GHIJ). Het complex bestaat uit het Waaiergemaal, spuisluizen en de schutsluis. Na het eerder opknappen van de spuischuiven, is de Waaierschutsluis nu aan de beurt. De waaierdeuren verkeren in slechte staat.

Tegen de stroom in

De bouw van het sluizencomplex, als onderdeel van de kanalisatie van de Hollandsche IJssel, begon in 1856. Hoofdingenieurs van de Waterstaat ontwierpen het complex dat in 1860 open ging voor het scheepvaartverkeer. Het sluizencomplex is gerenoveerd in 1984. De schutsluis heeft twee waaierdeuren. Daarom kreeg het de naam Waaiersluis. Een waaiersluis is een type schutsluis dat voor het eerst in 1808 is toegepast. Het bijzondere is, dat de sluisdeuren naar beide kanten toe, ook in stromend water, gesloten kunnen worden. Dat kan zelfs tegen de stroom in.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

20-04-2018 11:13