Nadia Koedood van Dans- en Turnvereniging TOOS naar halve finale NK

Nadia Koedood van Dans- en Turnvereniging TOOS uit Waddinxveen heeft zich op zaterdag 31 januari geplaatst voor de halve finale NK. Zij deed dit tijdens het districtkampioenschap in Amsterdam, voor de regio Zuid Holland Noord. Daarnaast plaatste ze zich voor de districtfinale voor heel Zuid Holland. Ook Alissa Heemskerk en Anne Lotte Fickweiler van TOOS wisten zich te plaatsen voor deze districtfinale.
Aan de wedstrijden in Amsterdam deden afgelopen weekeinde 6 turnsters mee vanuit TOOS. De jonge turnsters Nikkie van der Slik, Nikkie Vink en Anne Lotte Fickweiler deden mee tijdens de eerste wedstrijd, in de categorie Pupil 1 N3. Laura van der Heiden turnde tijdens dezelfde wedstrijd, in de categorie Pupil 2 N3. De meisjes waren behoorlijk zenuwachtig maar hebben ten opzichte van vorig jaar een beter wedstrijdresultaat gehaald.
Strijdgeweld
Nikkie van der Slik en Nikkie Vink scoorden op de onderdelen sprong en brug mooie punten. Hun sprong werd door de jury beoordeeld met een 12.800. Maar door lagere beoordelingen op balk en vloer, haalden ze allebei niet genoeg punten om door te stromen naar de volgende ronde.

Anne Lotte Fickweiler deed het ook goed op sprong; zij haalde daar een 12.975. Ook haar vloeroefening werd door de jury gewaardeerd en beloond met een 12.300. Door een mindere beoordeling op balk eindigde ze uiteindelijk op de 13e plaats. De eerste 12 gingen door naar de halve finale NK, maar de turnster heeft zich wel geplaatst voor de districtfinale. Laura van der Heiden blonk vooral uit op de onderdelen sprong (een 12.200) en vloer (een 10.700), maar in het strijdgeweld van 36 turnsters was dat niet voldoende.
‘Streken van de jury’
In de tweede wedstrijd was Nadia Koedood aan zet. Zij turnt op dit moment slechts 1,5 uur per week, maar wist zich knap staande te houden in de categorie Senior 3e divisie (C-lijn), met turnsters die gemiddeld zo’n 8 tot 9 uur per week trainen. Zo liet ze een zeer stabiele balkoefening zijn, die werd beloond met een 10.650. Op dit onderdeel behaalde ze de 3e plaats. Haar sprong- en brugoefening brachten haar naar de 8e plek. Op vloer bleek de jury erg streng; haar vloeroefening werd beoordeeld met een magere 9.150. Maar ondanks de ‘streken van de jury’ – zoals ze het zelf noemde – wist ze zich wel te plaatsen voor de halve finale NK én de districtfinale.
Alissa Heemskerk was tijdens de derde wedstrijd aan de beurt, in de categorie Jeugd 2 E. Ze behaalde de 4e plaats op vloer (met een 10.800) en de 5e plaats op sprong, van alle deelnemers in haar categorie. Op balk liet ze helaas wat punten liggen, waardoor ze uiteindelijk op de 9e plaats eindigde. Dit betekent dat zij een aantal tegenstanders nogmaals zal treffen in de districtfinale.
Tijdens de districtkampioenschappen van 17 en 24 januari wisten al zes andere turnsters zich te plaatsen voor de volgende ronde van het NK; Sabrina Saddoug, Lotte Janssen, Angelica Oudenaarden, Daphne Spruijtenburg, Esmée de Jong en Dominique van Kesteren. De zes turnsters van TOOS zullen op 14 en 15 maart opnieuw laten zien wat ze waard zijn, tijdens de kwartfinale turnen dames in Waddinxveen. In dit weekend komen naar verwachting ook turnsters uit de eredivisie naar Waddinxveen; deze turnsters uit de hoogste divisie kunnen zich dan kwalificeren voor het EK.