Publiek kiest aankoop schilderij in Museum Gouda

DINDI VAN DER HOEK WINT PUBLIEKSPRIJS

Op de laatste dag van de tentoonstelling “De donkere kant van de schoonheid” heeft directeur Gerard de Kleijn bekend gemaakt welk kunstwerk door het publiek is aangewezen om aan te kopen. Vijftienhonderd bezoekers hebben een advies uitgebracht. Er kon gekozen worden uit 66 kunstwerken. Het fotografisch kunstwerk “Sirene” vergaarde de meeste stemmen. Museum Gouda zal dit werk opnemen in de collectie.

Het was een experiment. Meestal bepaalt de directeur wat er in een museum wordt aangekocht op advies van de conservator. Nu werden de bezoekers uitgenodigd om een schriftelijk advies uit te brengen. De vraag was: “Welk werk past het best in de collectie van Museum Gouda?”
Sommige bezoekers adviseerden om niets aan te kopen. Zij vonden geen enkel werk geschikt. Meer dan 90% van de respondenten adviseerde wel tot een aankoop, maar de adviezen liepen ver uiteen. Voor elk van de 66 kunstwerken was minstens een aanhanger. Tijdens de tentoonstelling waren er tussen bezoekers soms verhitte gesprekken over voorkeuren.

Advertisements

Favoriete kunstwerken waren: “Avondmaal” van Birgitta Sundström Jansdotter, “The poor” van Henrique van Putten en “Life” van Marie Louise Elshout. Uiteindelijk kozen de meeste adviseurs toch voor “Sirene” van onderwaterfotograaf Dindi van der Hoek, artiestennaam dindi. In de catalogus bij de tentoonstelling worden haar fotowerken omschreven als: fascinerend, ontregelend. De adviseurs roemen vooral de compositie, de mysterieuze sfeer, de kracht van kruis en vrouw, de gave techniek.
Zoals Robbert Roos bij de opening van de tentoonstelling zei: ”de modellen van dindi zijn ondergedompeld in water. De vrouwen lossen op in de tussenruimte waar water en lucht elkaar raken. Ze leven in hun eigen zone, godin in hun eigen wereld. Hun staat van zijn is ongrijpbaar.”