Muzikale Gouwenaren spelen mee tijdens Haags festival

Gouda/Den Haag – Een aantal muzikale Gouwenaren maken op 8 december deel uit van de eerste editie van Festival Blazen aan het Spui. Dit blaasmuziekevenement vindt plaats van 7 t/m 9 december in Den Haag en staat in het teken van de wereldberoemde, immens populaire Voorburgse componist Johan de Meij. Uit Gouda zijn onder anderen de negentienjarige hoornist Runar van Esch en zijn vader Marko (klarinet) van de partij. Zij spelen in het voor deze gelegenheid samengestelde Festivalorkest, dat samen met Ensemble Klang en Blazerscollectief West het concert ‘M is for De Meij and more’ verzorgt op zaterdagmiddag in de Nieuwe Kerk. Runar: “Iedereen die houdt van blaasmuziek, moet écht naar dit concert komen. We voeren een aantal topstukken van De Meij uit en het belooft een fantastisch concert te worden!”

Runar hoefde niet lang na te denken om zich aan te melden voor Blazen aan het Spui. “Toen ik dit project rondom Johan de Meij zag, wilde ik meteen meedoen. Blaasmuziek is mijn grootste hobby. Ik speel vanaf mijn achtste bij Gouda’s Harmonie ‘De Pionier’ en in de zomervakantie ga ik samen met mijn vader in Frankrijk op tournee met het Dutch Symphonic Wind Orchestra.” De eerste repetitie van het Festivalorkest is inmiddels achter de rug. “Ik was meteen onder de indruk. Samenspelen met  muzikanten die het ook leuk vinden om op een hoog niveau te presteren is ontzettend fijn. In de sectie zitten we met acht goede hoornisten. ’s Middags hadden we groepsrepetitie onder leiding van een professionele coach. Toen hebben we gewerkt aan hoe we de klank als groep het beste konden laten klinken.”

De man om wie alles draait, Johan de Meij, wordt ook wel de Johan Cruyff van de blaasmuziek genoemd. Een ‘gewone Haagse jongen’ die het schopte tot internationaal veelgevraagd dirigent en wereldwijd geliefd componist. Iedere orkestblazer in Nederland, zowel de amateur als de professional, heeft ooit weleens iets van hem gespeeld. Op het programma van Runars concert staan werken van Johan de Meij en van zijn inspiratiebronnen. Ensemble Klang & Blazerscollectief WEST bijten het spits af met Prelude, Fugue and Riffs van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Ze vervolgen met ‘M is for Man, Music, Mozart’ van Louis Andriessen, een stuk dat hij destijds componeerde voor orkest De Volharding waarvan Johan de Meij jarenlang deel uitmaakte. Het Festivalorkest, waar de Goudse delegatie in speelt, vertolkt van Johan de Meij het eerste deel van de Tweede symfonie ‘The Big Apple’ en ‘Casanova’ voor cello en harmonieorkest. Cellist Johan van Iersel van het Koninklijk Concertgebouworkest neemt de solopartij voor zijn rekening.

Advertisements

Runar: “Johan de Meij is natuurlijk één van de grootste componisten voor blaasmuziek ter wereld. Hij schrijft ontzettend mooie, maar best moeilijke muziek. Dat maakt de uitdaging alleen maar groter. Mijn favoriete stuk is zijn tweede symfonie ‘The Big Apple’.”

Overige concerten
Voorafgaand aan het concert van het Festivalorkest in de Nieuwe Kerk kan publiek op zaterdag 8 december om 12.30 uur genieten van een gratis toegankelijk concert in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag. Op het programma staan composities van Johan de Meij, gespeeld door het voor deze gelegenheid samengestelde Scratchorkest, deelnemers van de workshop Ode aan de Volharding en het Trombone Ensemble Koninklijk Conservatorium.

Op zaterdagavond verzorgt het paradepaardje onder de militaire orkesten, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, een feestelijke avondconcert, wederom in het Atrium van het Stadhuis. The master himself dirigeert dan zijn wereldberoemde, indrukwekkende Eerste symfonie ‘The Lord of the Rings’. Op zondag 9 december om 16 uur verzorgt de kersverse Nederlands brassbandkampioen Provinciale Brassband Groningen het slotconcert van Festival Blazen aan het Spui in de Nieuwe Kerk. Zij brengen Extreme Make-Over van Johan de Meij ten gehore. In dit werk creëerde De Meij een aantal metamorfosen van het beroemde Andante cantabile uit Tsjaikovksi’s Eerste strijkkwartet. Daarnaast spelen zij nog meer muziek van De Meij en werken van aanverwante klassieke en kenmerkende brassbandcomponisten.

Meedoen
Voor amateurmusici is er de mogelijkheid om mee te doen met de interactieve workshop ‘Ode aan de Volharding’ van Neo-Fanfare 9×13 & Ensemble Klang. Deelnemers maken kennis met hedendaagse muziek en leren zelf muziektheater te maken. Neo-Fanfare 9×13 is met zijn unieke combinatie van hedendaagse muziek, theater, choreografie en fanfare een publiekstrekker op menig festival.

Kaartverkoop en informatie
Meer informatie over het volledige festivalprogramma is te vinden op www.blazenaanhetspui.nl. Ook is het mogelijk via deze website aan te melden voor de workshop en kaarten te bestellen.

Zaterdag 8 december, 14.30 – 17.30 uur, Nieuwe Kerk, Den Haag

M is for De Meij and More – concert

Ensemble Klang & Blazerscollectief WEST en Festivalorkest o.l.v. Jos Zegers

Entree: € 12,50, Ooievaarspas € 6,25

Festivalpassepartout: € 22,50

Zaterdag 8 december, 20.00 – 22.30 uur, Atrium van Stadhuis Den Haag

In de ban van De Meij – concert

Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ o.l.v. Johan de Meij
Presentatie: Ab Nieuwdorp (Radio 4 / De Klassieken)
Entree: € 12,50, Ooievaarspas € 6,25
Festivalpassepartout: € 22,50

Zondag 9 december, 16.00 – 17.00 uur, Nieuwe Kerk, Den Haag

Slotconcert Festival Blazen aan het Spui – concert

Provinciale Brassband Groningen o.l.v. Richard Visser
Entree: € 6 (maakt geen deel uit van het Festivalpassepartout)

Kaarten via www.blazenaanhetspui.nl of www.zuiderstrandtheater.nl

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

30-11-2018 09:10