Minder overtredingen door duurzame LED-verlichting Jodan Boys

GOUDA – Voetbalclub Jodan Boys heeft sinds begin dit jaar LED-verlichting aan het hoofdveld. Deze nieuwe installatie blijkt niet alleen duurzaam te zijn maar ook een positief effect op het gedrag van de spelers te hebben.

Uit onderzoek van de commissie Sportiviteit en Respect van de Goudse voetbalclub onder scheidsrechters en elftalleiders is gebleken dat door de nieuwe LED-lampen het aantal overtredingen het afgelopen kwartaal met maar liefst 47 procent is gedaald.
Er is een halvering van rode en gele kaarten in slechts enkele maanden tijd. Voorzitter Marco Kastelein is blij met dit resultaat. “Natuurlijk, we zijn graag duurzaam. Maar dat we op het vlak van fair-play deze stappen kunnen maken is dubbele winst.”

Licht beïnvloedt de stemming en alertheid
De commissie wijst erop dat er de afgelopen jaren veel kritiek is geweest op de oude lichtinstallatie van Jodan Boys. Die zou te koel en te fel zijn geweest. Licht is niet alleen belangrijk om in de winter en de herfst te kunnen blijven voetballen. Het beïnvloedt de stemming en alertheid van voetballers. Op een goed verlicht voetbalveld worden minder overtredingen gemaakt. Dat laatste hangt samen met de invloed van licht op onze biologische klok. Voldoende licht stimuleert de aanmaak van serotonine. Dat is een chemische stof in onze zenuwen die mensen milder maakt. De LED-lampen van Jodan Boys realiseren dit effect.
Kenniscentrum KNVB
De bevindingen van de club worden a.s. zaterdag om 13.30 uur aangeboden aan het kenniscentrum van de KNVB. Vanuit het kenniscentrum wordt onderzoek gedaan naar onder meer tevredenheid van voetbalfans en ontwikkelingen op het gebied van accommodaties. Het bestuur van Jodan Boys is voornemens de effecten op het hoofdveld te blijven monitoren.