Gouda Muziekstad: ‘StudioGonz is wat jij wilt’

Gouda – ”StudioGonz is wat jij wilt”, vertelt voorzitter Jaco van Kempen enthousiast. ”In het weekend zijn we een poppodium, maar we zijn ook nog steeds een sociëteit, kroeg of café. Er oefenen hier twee bandjes en is er elke maand een (bord)spelletjesmiddag op zondag. Het ligt er helemaal aan waar je zin in hebt, er is hier elk weekend iets te beleven.”

Nog drie jaar, en dan bestaat StudioGonz een eeuw. Hiermee is het de oudste sociëteit in Gouda. De Gonz is ooit gestart als Gonzaga, waar kerkelijke jongeren bij elkaar kwamen om een biertje te drinken. Ze legden een kaartje, een biertje werden meerdere biertjes en er kwamen bandjes optreden. In 1976 was de officiële oprichting van StudioGonz, toen nog ‘De Gonz’ geheten en toen nog gevestigd aan de Spieringstraat. Inmiddels heet de sociëteit al jaren StudioGonz en biedt men hier elk weekend een uitgebreid programma voor jong en oud.

“We werken alleen met vrijwilligers, en al het geld dat gemaakt wordt gaat altijd naar StudioGonz”, vertelt Jaco. “We zijn als een grote familie. In totaal hebben we 40 verschillende vrijwilligers, van wie een aantal elke week komt, maar ook een aantal een keertje in de maand iets komt doen. Dat maakt niet uit, iedereen hoort erbij. ”

Advertisements

‘Niet het makkelijkste publiek’
”Ik denk dat Gouda niet per definitie een muziekstad als bijvoorbeeld Den Haag is”, zegt Jaco. ”Er zijn, uitzonderingen daargelaten, geen hele grote Goudse bands doorgebroken. Het talent is er zeker, maar ik denk niet dat er alles uitgehaald wordt. Ook is het Goudse publiek niet het makkelijkste publiek. Dat is tegenwoordig in meerdere steden zo, de muzieksmaak is door de jaren heen minder breed geworden. Metalfans gaan alleen naar metalconcerten, houseliefhebbers gaan naar ieder housefeestje, maar andere stijlen schenken ze geen aandacht. Juist die mensen wil ik uitnodigen om uit de comfortzone te stappen en ook andere stijlen de kans te geven, bijvoorbeeld bij StudioGonz.”

Ierse avond
”Hoogtepunten zijn er altijd. De ene keer loopt de spelletjesmiddag geweldig en kan ik daar enorm van genieten, de andere keer verkoopt een band in no-time uit en maken ze er een fantastisch feest van. De Ierse avonden lopen hier goed. Ik zorg ervoor dat er Ierse dranken zijn, whiskey, guinness, cider, noem het maar op. Afgelopen weekend hadden we een samenwerking met John van PlugUnit en Army of Metal. Er waren dertien bands geprogrammeerd en het was echt een topavond. Ook in de komende tijd staat er weer van alles gepland. Een dj-avond, een avond met Americana en een evenement met Punkbandjes.”

 

Deze publicatie is een product van Gouda Media Groep