mboRijnland wint Lang Leve de Liefde Award

Gouda – MBO College Entree van mboRijnland heeft de Lang Leve de Liefde Award 2018 gewonnen. De prijs werd op Valentijnsdag overhandigd door Jos Poelman, namens de Soa Aids Nederland ambassadeur voor Lang Leve de Liefde. Dat gebeurde op de vestiging in Gouda. ‘MBO College Entree heeft seksuele en relationele vorming op een bijzondere manier een plek gegeven in het onderwijs en de begeleiding van studenten.’

Met de Award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers scholen in het zonnetje die uitblinken in aandacht voor relaties, seksualiteit, seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. De wijze waarop het thema seksualiteit en seksuele diversiteit bij MBO Entree al jaren hoog in het vaandel staat, wordt geprezen. ‘Het is indrukwekkend dat alle docenten worden getraind en gecoacht in het lesgeven over dit thema’, licht de jury toe in haar rapport.

Het MBO College Entree van mboRijnland heeft samen met de firma LoS (Leren over Seks, een specifiek lesprogramma ontwikkeld over relaties, seksualiteit, seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. Het totale project omvat een lessenserie, bijpassende website voor leerlingen en een docententraining.

Lachen, niet uitlachen
Ilona Luitjes geeft het lesprogramma in Zoetermeer. Ze vertelt dat sommige studenten het ingewikkelde onderwerpen vinden, vooral jongeren met een niet-westerse achtergrond. Voor hen is het al gauw taboe. Veiligheid is daarom de belangrijkste voorwaarde. “We spreken duidelijke regels en kaders voor de gesprekken af. Wel lachen, niet uitlachen, bijvoorbeeld. Of de ander op een respectvolle manier benaderen. De studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de regels. Dat werkt goed. En zo kan het gebeuren dat studenten die niet met homo’s willen praten, aan het einde van een les toch ‘hallo’ tegen een homoseksuele klasgenoot zeggen. ‘Dan heb je toch iets bereikt.”

Niet alleen lessen
Overigens beperkt het praten over relaties, liefde en seksualiteit zich niet tot het lesprogramma. “Ook buiten de lessen maken we deze onderwerpen bespreekbaar”, legt Luitjes uit. “Niet iedereen durft iets in de klas te zeggen of te vragen. Dat is prima. Het komt vaak genoeg voor dat een student in de les zijn mond houden, maar achteraf, na de les, naar me toekomt en vraagt of hij iets met me kan bespreken. Het is fijn dat studenten zich veilig genoeg voelen om zich op deze manier open te stellen.” Verder wordt er samen met de GGD een Sense-spreekuur georganiseerd, waar studenten terecht kunnen voor een gesprek over alles wat met seks te maken heeft, zoals soa’s, anticonceptie of seksuele problemen.