Maurits Tompot uitgeroepen tot meest bijzondere Gouwenaar

Gouda – Maurits Tompot de koster van de Sint-Janskerk die in november ereburger van Gouda werd, is door Weekblad deGouda uitgeroepen tot meest bijzondere Gouwenaar van 2017. Tompot was een eigenzinnige ambassadeur van Gouda’s culturele erfgoed. De Top50 Lijst is een ode van het weekblad aan Gouwenaars die zich op een bijzondere manier inzetten voor hun stad of voor de samenleving. Maurits Tompot kreeg zijn award gisteren uitgereikt. Het is de bedoeling dat deze award jaarlijks naar de meest bijzondere Gouwenaar gaat.

Op nummer 2 staat oud-kinderburgemeester Yassine Mellah. Hij maakte indruk als kinderburgemeester. met zijn optreden op de nationale televisie wist hij volwassenen en kinderen te inspireren met zijn idee om kinderen een dagje van gezin te laten ruilen.

De nummer 3, Harry Veenendaal, heeft samen met zijn compagnon Godfried van Berkel de Mandeville Academy weten op te richten. Een eigen school opzetten vinden wij een bijzondere prestatie, zeker als je daarvoor ook nog bijzondere gastdocenten en onze minister-president bij weet te betrekken. Zo wordt Gouda extra op de kaart gezet.  

Advertisements

Nummer 4, Aafke van Leeuwen, zette een enorme prestatie neer: ze werd wereldkampioen Jiu-Jitsu in de klasse tot 70 kilogram. Daarnaast zit ze in de jury kinder- en jeugdlintje en is ze betrokken bij de campagne Gouda Goed Bezig, waarmee men een gezonde omgeving voor Goudse jongeren probeert te bereiken.

Op de vijfde plaats staat Pelle van Esch. Hij opende op zijn bastrombone de ceremonie bij de boom tijdens Gouda bij Kaarslicht. In april won hij het Prinses Christina Concours. Pelle musiceert en componeert en  is lid van Gouda’s Harmonie ‘De Pionier’, waar hij de trombonesectie aanvoert. In november ontving hij een jeugdlintje voor zijn prestaties

Raymond Aarsman verdient de zesde plek. Hij houdt iedere Gouwenaar nauwgezet op de hoogte van alles wat zich in Gouda afspeelt. Dat doet hij al jaren en ook in 2017 twitterde hij trouw over alle gebeurtenissen.

Voor Ton van Duin maakten we de zevende plaats vrij. Ton van Duin was veertig jaar lang de eigenaar van de Koetserij Gouda. Met Friese paarden en mooie koetsen gaf en geeft hij nog steeds een bijzonder accent aan bruiloften, begrafenissen en speciale gelegenheden zoals de Kaasmarkt.

Op de 8ste plaats staat Nico Voogt. Hij is ondernemer en voorzitter van bedrijvenvereniging GoudaOnderneemt. Hij brengt als geen ander bedrijven, politiek, zorginstellingen en onderwijs bij elkaar. Hij waakte ook in 2017 over het ondernemersklimaat in Gouda.

Johan Karelse staat op de 9e plaats. Veel mensen kennen hem als ‘De Kapper’ van de Nieuwehaven. Hij schreef zijn tweede boek over de Goudse Plastieken. Zijn huis staat vol met deze bijzondere beeldjes.

 Op de 10e plaats staat Gerben Roskam. Hij nam samen met Jos Uitterhaege het initiatief het  Riverdale Festival naar Gouda te halen. Het is  de eerste keer dat er zo’n, dancefestival in Gouda zal zijn. Twee jaar lang heeft hij ook de succesvolle Popronde georganiseerd.

Voor de volledige top 50 lijst bekijk weekblad deGouda online of print.