Ma. 30-01: Historische Vereniging Die Goude Lezing “Na de bevrijding”

Ad van Liempt gaat op maandagavond 30 januari a.s. een lezing verzorgen over de naoorlogse periode, getiteld ‘Na de bevrijding’. Het is ook de titel van een tv-serie van de NTR in 2013, waarvoor Van Liempt het boek schreef.

Nederland explodeerde zo ongeveer toen het in 1945 bevrijd werd van de Duitse bezetter. Dagen, weken, hier en daar zelfs maanden duurde het feest van de vrijheid. Maar daarna volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering. Het immense verdriet in de uitgedunde Joodse gemeenschap toen die zich realiseerde dat bijna niemand van de gedeporteerde familieleden en vrienden zou terugkeren. De machteloosheid van grote delen van de bevolking dat het allemaal zo langzaam ging, de wederopbouw, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, het verdwijnen van de schaarste en de armoede. De ongerustheid over die bandeloze jeugd, die nergens meer naar luisterde, geen idealen leek te hebben, en de ondergang tegemoet leek te gaan. En boven alles uit, de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië. Weer oorlog? Ja, weer oorlog, nu door onze eigen regering begonnen, en opnieuw gepaard gaande met geweld, eindeloos durende onderhandelingen en veel slachtoffers, heel veel slachtoffers. Het waren loodzware jaren, waar geen einde aan leek te komen.

Ad van Liempt (*1949) is bekend van onder andere de tv- programma’s Andere Tijden en daarvoor NOVA. Voor hij overstapte naar de televisie werkte hij bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek. Hij had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Van Liempt schreef ook boeken, onder andere over de betaalde Jodenjacht in Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog, Kopgeld. In 2009 schreef hij het boek bij de tvserie De Oorlog. In 2015 verscheen van zijn hand Aan de Maliebaan. Voor zijn televisiewerk kreeg hij een ere-Nipkowschijf, voor zijn werk als auteur en programmamaker een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Advertisements

De lezing vindt plaats in sociëteit Concordia, Westhaven 27. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis.