Veel vrouwen die hun eerste kind borstvoeding geven zijn onzeker over medicijngebruik. Dat blijkt uit een rondvraag van de KNMP onder apothekers en verloskundigen in het kader van Wereld Borstvoeding Week (27 september – 5 oktober). Deskundigen zeggen dat nieuwe moeders vaak vragen stellen over wat wel en niet mag op het terrein van medicatie om typische borstvoedingskwaaltjes te voorkomen. Om deze twijfel weg te nemen geeft de KNMP advies over medicijngebruik bij de meest voorkomende kwalen in de zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’.
Neusspray en Sint janskruid?
Het is bekend dat je tijdens de zwangerschap verstandig om moet gaan met medicijnen. Dit geldt ook tijdens de borstvoedingsperiode. Toch is voor veel borstvoedende moeders onduidelijk wat je wel of niet mag slikken. Bovendien weten veel vrouwen niet dat er medicijnen zijn die tijdens de zwangerschap wél mogen worden gebruikt, maar niet veilig zijn tijdens de borstvoedingsperiode. Zoals neusspray met xylometazoline.
Er wordt vaak gedacht dat een geneesmiddel dat je zonder recept kunt kopen altijd veilig is, ook als je borstvoeding geeft. Dit is een misverstand. Daarnaast kunnen alternatieve middelen, zoals homeopathische middelen en kruiden, niet altijd zonder risico worden gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode. Bijvoorbeeld Sint janskruid.
De meest voorkomende zelfzorgvragen
Het blijkt dat vrouwen die voor het eerst borstvoeding geven vooral vragen hebben over middelen die bij de drogist te koop zijn. Denk aan pijnstillers, slaapmiddelen, middelen tegen schimmelinfecties en middelen tegen negatieve gevoelens.