Ma. 28-5: Lezing Die Goude

Gouda – Reinoud Rutte geeft op maandag 28 mei een lezing over ‘De ontwikkeling van Gouda in vergelijking tot die van andere steden’.

In zijn lezing voert Reinoud Rutte ons mee langs verschillende steden aan het eind van de middeleeuwen die elk op zich hun eigen ontwikkeling doormaken. Hij maakt daarbij gebruik van de Stadsplattegronden van Jacob van Deventer.

De Stadsplattegrond van Gouda van Jacob van Deventer zal iedere Gouwenaar weleens zijn tegengekomen omdat het in heel veel boekjes over Gouda voorkomt. De ontwikkeling van steden aan het eind van de middeleeuwen kenden net zoveel overeenkomsten als verschillen. Oorzaken: ligging, regionale politieke omstandigheden, waterhuishouding, plaatselijke politiek en invloedrijke families.

Advertisements

Reinoud Rutte vertelt er maandag over, puttend uit een enorme hoeveelheid kennis.
Na de lezing weet u precies waarom Gouda zich heeft ontwikkeld tot de stad zoals we die nu kennen

Reinout Rutte (Roelofarendsveen 1972) is stads- en architectuurhistoricus. Hij promoveerde op Stedenpolitiek en stadsplanning in de Lage Landen (12de-13de eeuw) (Zutphen, 2002). Sinds 2004 werkt hij als docent en onderzoeker op de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft. Samen met Jaap Evert Abrahamse en een groep jonge onderzoekers maakte hij de Atlas van de verstedelijking in Nederland (Bussum/Delft, Nederlandse editie 2014, Engelse editie 2016). Recent verscheen de Stedenatlas Jacob van Deventer (Bussum/Tielt, 2018) die hij met Bram Vannieuwenhuyze samenstelde.

De lezing vindt plaats in sociëteit Concordia, Westhaven 27 in Gouda, en wordt aangeboden door de Historische Vereniging Die Goude. Aanvang om 20.00 uur, de toegang is gratis.

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl
28-05-2018 16:03