Gouda – Sophie Oosterwijk geeft op maandag 27 november de lezing ‘Miniatuurvolwassenen? Het beeld van het kind in de westerse kunst’.
Wanneer men naar vroege kinderportretten kijkt, ziet men vaak slechts kleine volwassenen die stijf gekleed zijn in ouwelijke kleren. Maar wat kunnen kinderportretten door kunstenaars zoals Rembrandt, Van Dyck en Velázquez ons nu eigenlijk vertellen over kinderen in het verleden: hoe leefden ze werkelijk? Zijn wij als moderne kijkers wel onbevooroordeeld?
Het is belangrijk om de (artistieke) conventies achter zulke afbeeldingen te herkennen, want daarmee kunnen we meer ontdekken over het kinderleven door de eeuwen heen, en over sociale verwachtingen. Hoe werden kinderen gezien en behandeld door volwassenen in het verleden, en hoe (en waarom) werden ze afgebeeld in de kunst van de oudheid tot het heden? Deze lezing biedt inzichten die wel eens een heel ander beeld kunnen bieden dan verwacht.
Sophie Oosterwijk promoveerde in Leicester (Engeland) in de middeleeuwse kunstgeschiedenis en vervolgens in Leiden in de Engelse literatuur met een proefschrift over de dodendans. Ze was jarenlang redacteur van het internationale tijdschrift Church Monuments en heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis van het kind, de middeleeuwse (graf)kunst en de verbeelding van de dood. Ze werkte jarenlang als universitair docent in Engeland en Schotland. In 2011 keerde ze terug naar Nederland om als onderzoeker bij het MeMO (Medieval Memoria Online)-digitaliseringsproject (Universiteit Utrecht) mee te werken aan Nederlandse grafmonumenten. Tegenwoordig werkt ze freelance en geeft ze onder andere lezingen en kunsttoers in binnen- en buitenland.
De lezing vindt plaats in sociëteit Concordia, Westhaven 27. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis.