Extra veiligheidsmaatregelen hefbruggen Waddinxveen en Boskoop

Waddinxveen/Boskoop – De provincie Zuid-Holland heeft maatregelen getroffen bij de hefbruggen in Boskoop en Waddinxveen om de kans op aanvaringen verder te verkleinen.

Naar aanleiding van eerdere incidenten heeft de provincie samen met bestuurders en belangenvertegenwoordigers laten onderzoeken welke extra maatregelen de kans op incidenten zouden kunnen verkleinen. Conclusie was dat aanvaringen nooit helemaal zijn te voorkomen, dat de situatie veilig is en dat het doorvoeren van een aantal extra maatregelen de veiligheid verder kan vergroten. De extra maatregelen zijn nu doorgevoerd. Binnenkort wordt de tijdelijke situatie van lokale brugbediening weer aangepast in brugbediening op afstand.

Veilige brugbediening
In 2015 hebben enkele aanvaringen met hefbruggen plaatsgevonden. Naar aanleiding hiervan heeft de provincie samen met de gemeenten Waddinxveen en Alphen aan den Rijn onderzoek laten uitvoeren naar de veiligheid op en rond de hefbruggen. Uit onderzoek bleek dat zowel de techniek als het proces van brugbediening op afstand veilig is. Maar dat er nog extra maatregelen mogelijk waren om het voor de brugbedienaar, schipper en weggebruiker nog veiliger te maken. Zij maken in iedere unieke situatie keuzes die in uitzonderlijke gevallen kunnen leiden tot onwenselijke situaties. Om de kans hierop verder te verkleinen zijn maatregelen doorgevoerd. Het gaat dan vooral om betere camera instellingen, uniforme inrichting van de (omgeving van de) hefbruggen, voorlichting aan weggebruikers en schippers.

Advertisements

Camera’s en zicht
De camera’s bij alle hefbruggen zijn in identieke posities opgesteld. Ze laten nu meer zien van de voet- en fietspaden en het beweegbare brugdeel (‘het val’). De kwaliteit van beelden is verhoogd door toepassing van termische technologie. De presentatie van de beelden en de verhoogde kwaliteit biedt meer ondersteuning aan de objectbedienaar bij het beoordelen van de actuele situatie.

Inrichting van de hefbruggen
Uit onderzoek is gebleken dat uniformiteit in de inrichting van de bruggen een belangrijke rol speelt bij het bedienproces en de kans van een onwenselijke situatie kleiner maakt. Om geen verschil meer te hebben tussen de drie hefbruggen wordt het sluitingsproces van de slagbomen op de hefbrug in Boskoop voortaan gelijk gesteld aan dat van de hefbruggen in Waddinxveen en Alphen aan den Rijn. Daarvoor worden de komende weken bij de hefbrug in Boskoop extra afsluitbomen geplaatst.

Noodnummer
Er is een uniek noodnummer bij de hefbruggen geplaatst. Via dit nummer kan de gebruiker op de brug bij noodsituaties rechtstreeks contact opnemen met het centrale brugbedieningscentrum.

Voorlichting
Om de (vaar)weggebruikers nog beter te informeren zijn op de weg en vaarweg tijdelijke en vaste dynamische informatie panelen geplaatst. Deze vestigen aandacht niet alleen aan brugopeningen en stremmingen maar ook aan veilig varen en marifoondiscipline. Ook de door de provincie ontwikkelde app Varenzh biedt actuele informatie voor de scheepvaart. De brochures ‘Veilig varen op de Gouwe’ en ‘Veilig varen doe je zo’, met daarin nuttige informatie over regels en gedrag bij het varen, zijn actief op het water verspreid.

De provincie zoekt bewust de vaarweggebruiker tijdens evenementen, congressen en jaarvergaderingen van beroepsverenigingen op om voorlichting te geven en dialoog aan te gaan om veilig te varen. Het bedieningscentrum Steekterpoort in Alphen aan den Rijn organiseert regelmatig Open Dagen en specifieke rondleidingen voor inwoners, scholen, andere overheden en belanghebbenden om te informeren over alle aspecten van brugbediening op afstand.