Ma. 26-11: Lezing Die Goude over de bombardementen op Gouda

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Gouda meerdere malen opgeschrikt door bombardementen. Gouda kreeg er vooral in 1941 en 1944 behoorlijk van langs mede doordat er een Duitse verdedigingslinie langs Gouda liep. Tot op heden was niet goed uitgezocht waarom Gouda tijdens de oorlog gebombardeerd werd. Dit leidde jarenlang tot geruchten en foute aannames. Na een onderzoek van vier jaar in binnenlandse en buitenlandse archieven zijn eindelijk veel vragen beantwoord.

Nieuw ontdekte onbekende documenten zorgen nu voor duidelijkheid. Erik Kooistra zal in zijn lezing de verschillende aspecten van de bombardementsoorlog met betrekking tot de Goudse situatie verklaren. Tijdens zijn onderzoek is een unieke korte film van het bombardement op het station ontdekt. Dit korte filmpje zal ook worden getoond.

Erik Kooistra is geboren en getogen Gouwenaar en werkt bij de gemeente Zuidplas met geografische informatiesystemen. Voor die gemeente is hij betrokken geweest bij de ontdekking en restauratie van nieuwe vondsten uit de Duitse verdedigingslinie. Hobbymatig is hij al jaren actief met de Goudse geschiedschrijving en doet regelmatig onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen. Hij publiceerde enkele artikelen in de Tidinge. Sinds 2013 begeleidt hij de cursus Goudologie.

De lezing Bombardementen op Gouda wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Die Goude en vindt plaats op maandag 26 november in zaal Concordia, Westhaven 27 in Gouda. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

26-11-2018 09:00