Ma.26-01: Wijnwedstrijd voor de horeca in Midden Holland

Op maandag 26 januari wordt weer de jaarlijkse wijnwedstrijd voor de horeca in Midden Holland gehouden in De Brug in Reeuwijk en wel betreffende witte wijnen onder de 23 Euro (op de kaart).

Wijngilde Midden Holland is afgelopen herfst met een groep van 17 man op wijnreis geweest. En wel naar het Duitse wijngebied de Nahe, in de buurt van Mainz.
Wat heeft dat nu te maken met het insturen van witte wijnen van de Horeca in Midden Holland. Nou rechtstreeks niets. Maar indirect veel meer dan je zou denken. In ieder geval wordt de kennis omtrent wijn en eten weer uitgebreid. Witte Duitse wijnen zijn met name ook eetwijnen. Het combineren van gerechten en wijn is voor de horeca essentieel. Een goed glas wijn moet passen bij een goed gerecht. Geen betere manier dan de proefondervindelijke. De proef op de som. Eten en wijn op de tong.
Als we als Wijngilde ons oordeel uitspreken over horeca wijnen dan wordt er naast de pure beoordeling van de wijn ook een beoordeling gegeven van de wijn en bijpassende gerechten. Een goed restaurant koopt wijnen die passen bij de gerechten op de kaart. Dat is een vaardigheid die een restaurant eigenaar moet bezitten (dan wel advies over in moet winnen). Een boeiend gegeven waar veel over te zeggen en schrijven valt. Lees alle recensies in diverse bladen en kranten er maar op na. En waarover men nooit uitgepraat komt omdat er zoveel te proeven valt.
In zijn algemeenheid kan men stellen dat streekwijnen prima combineren met streekgerechten. Op vakantie merk je dat onmiddellijk. Bepaalde combinaties werken altijd. Geitenkaas met Loire wijnen. Choucroƻte met een Elzasser.
De deelnemende restaurants vinden dit spel ook leuk. Elke deelnemer weet dat er maar een hoofdprijs te vergeven is maar iedere deelnemer weet ook wat goede wijn en goed eten is. Anders doe je niet mee. Elke klant die bij een deelnemend restaurant gaat eten weet dat er extra aandacht aan de combinatie eten – wijn besteed wordt. Men is verzekerd van een goed glas wijn bij een goed gerecht. We hebben de proef op de som meerdere malen ervaren. Het plezier in het uit eten gaan neemt toe. Een goed diner maakt vrolijker.

Wilt u een keer meeproeven op onze avonden dan bent u van harte welkom.