Ma. 25-11: Gezond oud worden, ook vroeger al

Willem Opperdoes: De 100-jarige Willem Opperdoes, wat was zijn geheim.

Wat deden mensen vroeger om gezond te blijven, vóór de instelling van ziekenhuizen en laboratoria en de hygiëne maatregelen van de 19e eeuw. Deze vraag behandelt Rina Knoeff  in een lezing van Historische Vereniging Die Goude op maandag 25 november a.s.. De titel van de lezing is `Gelukkig Gezond: Over de geschiedenis van gezond oud worden‘. De lezing vindt plaats in gebouw Concordia aan de Westhaven 27 in Gouda en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Wij denken vaak dat ‘gezond oud worden’ een probleem is van deze tijd. Niet alleen bereiken steeds meer mensen een hoge leeftijd, ook wordt door de toenemende vergrijzing een steeds groter beroep gedaan op de gezondheidszorg en nemen de kosten evenredig toe. Wij lijken echter uit het oog te verliezen dat ‘gezond oud worden’ een lange geschiedenis heeft. In tegenstelling tot wat wij vaak denken, werden mensen vroeger best oud. Dit had niet zozeer te maken met een ‘uitstekende gezondheidszorg’, maar veel meer met de verwevenheid van het dagelijks leven met de zes klassieke gedrags- en omgevingsfactoren: klimaat, dieet, lichaamsbeweging, slaappatronen, detox en emotionele balans. Rina Knoeff zal in de lezing dieper op deze factoren ingaan. Daarbij zullen ook voorbeelden uit Gouda en omgeving langskomen.

Rina Knoeff is medisch historicus en werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van 17e en 18e-eeuwse geneeskunde. In 2017 heeft zij de tentoonstelling ‘Gelukkig Gezond! Histories of Healthy Ageing’ georganiseerd in het Groningse Universiteitsmuseum.

 

Adviesboekje Steven Blankaart: Boekje uit de 17de eeuw met adviezen voor een gezond leven.

 

25-11-2019 10:30