Duurzaam goud in Gouda

Op zaterdag 16 november jl. is 700m2 zonnedak op Goudasfalt in gebruik genomen; een groot dak boven op enkele bestaande muren, waardoor er overdekte ruimten zijn ontstaan voor evenementen.

De constructie is gemaakt van hergebruikt materiaal.
Het dak levert door de 348 zonnepanelen flink wat energie: de verwachte opbrengst is (inclusief 76 panelen die op een ander dak liggen) ca. 112.000 kWh per jaar, genoeg om zo’n 30 a 35 huishoudens van stroom te voorzien.

Foto: Willem Schouten

Bij GoudAsfalt leefde de wens om het zonnepanelendak waterdicht, zodat het gebied eronder multifunctioneel gebruikt kon worden. Om dit te realiseren zijn op de 14 dwarsbalken 198 houten spanten gemonteerd waar alle zonnepanelen op liggen. Onder het zonnedak kunnen evenementen droog plaatsvinden.  De staalconstructie bestaat uit vier vakwerkspanten van ieder 27 meter lang en zijn afkomstig van twee rolbanen uit een pand in Rotterdam dat werd gesloopt. Deze 4 spanten rusten weer op 2 bestaande betonnen keerwanden en 4 stalen funderingspalen.

Het zonnedak sluit goed aan bij de energietransitie-plannen. In 2040 moet Gouda CO2-neutraal en aardgasloos zijn. Samen met inwoners en ondernemers gaat de gemeente nu stappen zetten voor later, door fossiele brandstoffen te verminderen en broeikasgassen terug te dringen. Van kolen en gas naar wind, zon en andere duurzame energiebronnen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

25-11-2019 10:20