Ma.18-04: Scholen vieren “Adopteer een Monument”

Op maandag 18 april nemen vier Goudse basisscholen weer deel aan “Adopteer een Monument”.
Deze jaarlijks terugkerende gebeurtenis is gericht op de vier monumenten die de vier scholen geadopteerd hebben. Deze monumenten herinneren aan gebeurtenissen die te maken hebben met de Tweede Wereld Oorlog. Het project Adopteer een Monument een landelijk gebeuren vanuit de Nationale Stichting Adopteer een Monument. Al meer dan twintig jaar vormen deze vier scholen de vaste groep deelnemers. De Casimirschool heeft het Joodse Poortje in het Raoul Wallenbergplantsoen geadopteerd, De Aloysiusschool heeft het beeld “St.Joris met de draak” aan de zijkant van het stadhuis, De Plaswijckschool heeft het Bevrijdingsglas in de St. Janskerk en tenslotte heeft Het Schateiland de gedenksteen van Toon Pille bij het Stadskantoor geadopteerd.
De bijeenkomst begint op maandag 18 april om 9.00 met een samenkomst in de st. Janskerk waar leerlingen eigen geschreven gedichten voorlezen en verteld wordt over de straatnamen van verzetsstrijders door Margreet Hendrikse. Dit jaar is Wouter Groot, directeur van de Casimirschool, degene die deze bijeenkomst leidt. Na het Wilhelmus gaan de leerlingen eerst naar hun eigen monument om daar een bloemstuk te leggen. Daarna bezoeken ze de andere monumenten waar uitleg over deze monumenten wordt gegeven. Tevens brengen de leerlingen die ochtend een bezoek aan het Verzetsmuseum. Op deze wijze worden de leerlingen betrokken bij de jaarlijkse herdenking
van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereld Oorlog in hun eigen woonplaats.
De bijeenkomst in de st.Janskerk is voor iedereen vrij toegankelijk en iedereen die belangstelling heeft wordt van harte uitgenodigd.