Ma. 15-10: Lezing Die Goude ‘Onrust aan de Gouwe’

Gouda – In juni en juli 1672 vonden er in Gouda ongeregeldheden plaats waarin de burgerij zich keerde tegen de zittende regenten. De gebeurtenissen in Gouda verschilden sterk van die in andere Hollandse steden. Waarom vonden die ongeregeldheden plaats en waarom verschilde het verloop van de gebeurtenissen in Gouda van dat in andere Hollandse steden? En wat hebben die acties van de burgerij tot stand gebracht? Op al deze vragen gaat Wout Troost in tijdens een lezing op 15 oktober van de historische vereniging Die Goude.

De lezing vindt plaats in gebouw Concordia aan de Westhaven 27 in Gouda en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Rampjaar

Het jaar 1672 staat in de geschiedenisboeken bekend als het Rampjaar. De Nederlanden raakten in oorlog met Engeland, Frankrijk en de bisdommen Keulen en Münster. De Hollandse Waterlinie werd in werking gesteld, ook bij Gouda. Maar de burgerij kwam in opstand tegen de bestuurders en politici uit die tijd, de regenten. In dit roerige jaar werden raadpensionaris Johan de Witt en zijn broer vermoord en werd prins Willem III benoemd tot stadhouder. De Goudse diplomaat Hiëronymus van Beverningk was voor hen een belangrijke adviseur. Het was een spannende tijd, ook in Gouda. De lezing sluit aan op het thema ‘Opstand’ van de Maand van de Geschiedenis.

Advertisements
Wout Troost

Dr. Wout Troost(1946) uit Gouda is in 1983 gepromoveerd op de Ierse politiek van stadhouder-koning Willem III. Hij heeft daarna verschillende boeken en artikelen geschreven die het leven en werk van Willem III belichten. Op dit ogenblik werkt hij aan een biografie over Hiëronymus van Beverningk. Van 1971-2008 was hij werkzaam in het voortgezet onderwijs.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

15-10-2018 09:00