Ma. 10-10: Voorleesactie met kinderlocoburgemeester in Gouda

 

Op honderden scholen en kinderboerderijen zal op de Dag van de Duurzaamheid worden voorgelezen. Zo ook op de Koningin Wilhelminaschool  in Gouda. Daar lezen leden van IVN voor uit De Wereld van Plastic. Een belangrijk onderwerp voor IVN, omdat educatie, beleving en bewustwording belangrijke stappen zijn naar duurzaam handelen. De kinderlocoburgemeester roept kinderen van alle scholen op om na te denken hoe er zuiniger kan worden omgegaan met de natuur, en water.

Met duizenden duurzame activiteiten laten we in Nederland zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Ook kinderen denken hier graag over mee. Daarom start op 10 oktober de 8e editie van de Dag van de Duurzaamheid met het voorlezen van een duurzaam verhaal op basisscholen en kinderboerderijen door het hele land.

Advertisements

In Gouda leest IVN vrijwilliger van IJssel en Gouwe, Marjan van Alphen, voor  op de Koningin Wilhelminaschool. Zij zal met de kinderen in gesprek gaan hoe er duurzamer met deze wereld kan worden omgegaan. Ook de kinderlocoburgemeester van Gouda, Tijmen Lubbers, vindt deze vraag belangrijk, en roept de kinderen van alle scholen uit Gouda op om acties te bedenken om duurzaamheid te promoten.

IVN laat kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de natuur en duurzaamheid. Daardoor raken zij bewuster van het belang van duurzaam gedrag, en leren ze wat ze zelf kunnen doen om goed voor de Aarde te zorgen. En dat is belangrijk, want kinderen zijn de natuurbeschermers van de toekomst.

Speciaal voor de Voorleesactie is een nieuw boek verschenen rondom het thema ‘Plastic’. Kinderen maakten tekeningen en kunstwerken voor het boek. Geïnspireerd door deze tekeningen schreven getalenteerde pabo studenten de verhalen. Na het verhaal gaan de leerlingen met de voorlezers in gesprek rondom duurzaamheidthema’s zoals de plasticsoep en recyclen. De activiteit, het voorlezen en het gesprek met kinderen, duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.

De voorleesactie is een gezamenlijk initiatief van onder andere Urgenda, Duurzame Pabo, Missing Chapter Foundation en DuurzaamDoor. In Gouda wordt de actie georganiseerd door onder andere IVN Zuid-Holland en IVN IJssel en Gouwe.