Ma.02-03: Inloopactiviteiten in De Schakel

Vanaf 2 maart zet activiteitencentrum De Schakel aan het Oosteinde in Moordrecht de deuren open voor inwoners van Moordrecht die daar behoefte aan hebben. Iedere maandag- en woensdagochtend zijn er activiteiten in De Schakel. Tegen een geringe vergoeding biedt De Schakel een activiteit of  een luisterend oor  met een kopje koffie of thee.

In de ontmoetingsruimte van De Schakel zijn inwoners van Moordrecht welkom tussen  9.30 uur en 12.00 uur. Ook mee lunchen is mogelijk. Er is een gastvrouw of gastheer aanwezig om  mensen te ontvangen. Het is mogelijk mee te doen met de creatieve activiteiten, maar niets is verplicht. Als bezoekers een eigen idee over invulling van de ochtend hebben kan daar samen het team van De Schakel en de vrijwilligers een invulling aan geven worden. Vooraf aanmelden voor een activiteit mag, maar is niet noodzakelijk.

De Schakel is heeft als dagbestedingslocatie van de Gemiva-SVG Groep al jarenlang ervaring met het organiseren  van werk en activiteiten voor mensen met een beperking. Die deskundigheid zet De Schakel nu ook in voor mensen die om een andere reden ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving. Voor de cliënten die al langer De Schakel bezoeken, is het een vertrouwde plek waar gewerkt wordt in een aangepast werktempo. Maar een ook plek waar je kunt leren, of hulp en ondersteuning kunt krijgen.

 

Jeu de boules

De laatste tijd heeft het aanbod van de Schakel  zich verder verbreed. Het begon met de Jeu de Boulesvereniging die een nieuw onderkomen zocht. Dat vond zij in de tuin van De Schakel, waar een baan is aangelegd. Inmiddels wordt daar al bijna een jaar lang goed gebruik van gemaakt door een jeu de boulesvereniging uit Moordrecht. ”Maar ook de clienten van De Schakel hebben de blik steeds meer naar buiten gericht”, vertelt Hélène Dronkert, locatiemanager. “Zo is er vanuit De Schakel Serviceteam Moordrecht ontstaan. Dit team bestaat uit een cliëntengroep die allerlei hand- en spandiensten verleent aan inwoners van Moordrecht die een steuntje nodig hebben. Zo haalt het Serviceteam oud glas op in de wijk en doen zij boodschappen voor ouderen die slecht ter been zijn. Maar ook voor andere klussen kunnen mensen bij het Serviceteam terecht. Mensen kunnen ons altijd bellen met een vraag. Ook zijn we actief in het Moluks ouderenhuis en helpen we mee met de wijklunch die eens per maand voor ouderen georganiseerd wordt”.

 

Ruilbibliotheek

Zo is het aanbod van De Schakel vanzelf gevarieerder geworden en speelt het activiteitencentrum steeds meer in op vragen die vanuit inwoners van Moordrecht op het team af komen. De inloopactiviteiten passen daar mooi bij. Hoe dit precies vorm gaat krijgen laat men nu nog bewust nog open. De bedoeling is juist samen met de bezoekers te zoeken naar wat nodig is. Als start wil het team een ruilbibliotheek opzetten. Iedereen kan dan kosteloos een boek lenen in ruil voor het neerzetten van een eigen boek.

 

Meer vrijwilligers

De Schakel is nog op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen als vrijwilliger. Belangstellenden kunnen mailen naar schakel@gemiva-svg.nl of bellen naar De Schakel (0182) 37 84 55. Wie een directe vraag heeft voor het Serviceteam kan bellen met telefoon 06 46 19 56 08.