Ma.02-03: Lezing over 'De Graven van Blois'

De Graven van Blois hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Gouda. Dat blijkt wel uit de straatnaamgeving. Al meer dan honderd jaar kent Gouda zowel een Graaf van Bloisstraat als een Jan van Beaumontstraat. Jan van Blois was een kleinzoon van Jan van Beaumont.

De Historische Vereniging die Gouda organiseert een lezing over deze vroegere heren van Gouda. Hennie Verhoef uit Schoonhoven is de spreker. Jan van Beaumont kreeg in 1308 flinke gebieden ‘te leen’ van de Graaf van Holland, waaronder Schoonhoven en Gouda. Hennie Verhoef zal ons fijntjes duidelijk maken dat Schoonhoven in die tijd veel belangrijker was dan Gouda. Daar kwamen het hof en het kasteel waarover Hennie zal vertellen. Wat gebeurde daar zoal? Wie verbleven er? Welke reizen maakten ze en waarom? Ook zijn opvolgers, Jan en vervolgens Guy van Blois, hadden in Schoonhoven residentie. Maar in 1361 begon Jan van Blois met de bouw van het Kasteel van Gouda.. De stad Gouda werd steeds belangrijker met zijn doorvaart en tol. Hennie Verhoef gaat daar ook over vertellen, over de bouw van het kasteel en de uitbreidingen, over de beroemde reigerkolonie, over het bos dat westelijk van Gouda lag en over het hout dat er af kwam.

Hennie Verhoef (1937) maakt al dertig jaar studie van het hof van de Graven van Blois. Hij geeft hierover regelmatig lezingen. Verhoef heeft het oorspronkelijke ‘Archief van de Graven van Bloys’ met daarin de zgn. ‘Bloise rekeningen’ toegankelijk gemaakt. In 2009 kreeg hij de Jan van Beaumontpenning, de stadsprijs van Schoonhoven voor historisch werk en onderzoek.

Advertisements

Graaf van Blois

Voor deze lezing worden alle inwoners van de Graaf van Bloisstraat persoonlijk uitgenodigd. Huis aan huis gaat de Historische Vereniging die Goude een flyer bezorgen.

De lezing vindt plaats in sociëteit Concordia, Westhaven 27. Aanvang: 20.00 uur. De toegang is gratis.