Liveblog: Verlening tot dinsdag 28 april m.b.t. het coronavirus

Na het persbericht van zondag 22 maart zijn de maatregelen tegen het coronavirus aangescherpt. Zo worden er nu forse boetes uitgedeeld als er mensen in groepen van 3 of meer rondhangen, alle bijeenkomsten zijn verboden tot en met 1 juni (ook met minder dan 100 mensen), kappers en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep niet meer uitoefenen en burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 12.595
Aantal doden in Nederland: 1.039 patiënten overleden
Totaal aantal besmettingen Gouda: 43

Update 19:22 uur: ”De testen gaan van 4.000 naar 17.500 tests per dag. Dit zijn testen om te kijken of mensen besmet zijn, maar ook of mensen besmet zijn geweest en of deze nu immuun zijn. Deze informatie is nodig om nog preciezer te zeggen wie er kan gaan werken en wie er nog thuis moeten blijven.” Zegt minister De Jonge in de persconferentie. 

Advertisements

Update 19:14 uur: Rutte: ”We zien de eerste voorzichtige resultaten. Het virus verspreid nog steeds door Nederland, dus het is veel te vroeg om nu al te gaan afschalen.”

Update 19:09 uur: ”Ook de komende weken zal iedereen worden gevraagd om zijn geduld en medewerking. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.” Aldus Mark Rutte.

Update 19:07 uur: Mark Rutte: ”Het advies blijft: blijf zoveel mogelijk thuis. Ook na 28 april gaan we nog niet terug naar hoe het was. We zijn er nog lang niet. We moeten dit virus onder controle krijgen, daarom: hou vol.”

Update 19:05 uur: Een verlenging tot dinsdag 28 april m.b.t. het coronavirus, besloten door het kabinet. Alle locaties blijven tot 28 april gesloten (musea, restaurants, sportverenigingen, etc.). De scholen blijven dicht tot de geplande meivakantie.

 

Update 17:32 uur: Het AD meldt: ”De European Broadcasting Union komt op 16 mei 2020 met een overkoepelend alternatief voor het Eurovisiesongfestival.”

 


Update 17:08 uur: Eenvoudige uitleg over het coronavirus door de Nationale Zorggids.


Update 16:43 uur: Nederland liet vorige week te weinig empathie zien aan andere Europese landen.

class=”wp-block-html”> 

 

Update 15:55 uur: Gratis glaswerk bij Bar de Tapperij.

Update 15:37 uur: Evenementenbranche verliest helft omzet door coronacrisis. De evenementenbranche in Nederland verliest dit jaar zo’n 3,5 miljard euro aan omzet als gevolg van de coronacrisis. Dat is bijna de helft van de 7,4 miljard euro aan omzet die de branche verwachtte binnen te halen. De branche denkt dat er door de klap 48.000 banen verdwijnen. Zegt Hart van Nederland.

Update 14:01 uur: Het aantal besmettingen is opgelopen tot 12.595, dit betekent dat er sinds gisteren 845 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. Het dodenaantal ligt op een totaal van 1.039 (175 nieuwe doden sinds gisteren). In Gouda is het aantal besmettingen 43 gebleven.

Update 15:03 uur: Sport • Gouda heeft voor alle Gouwenaars sporttips verzameld in een video.

Update 13:32 uur: Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is begonnen met het 3D-printen van ventielen voor zuurstofmaskers.

Update 13:18 uur: Morgenavond om 20.00 zal er een verkennende raadsbijeenkomst worden gehouden over de impact van het Coronavirus en bijbehorende maatregelen op de Goudse samenleving. Deze raadsbijeenkomst zal digitaal gehouden worden en voor iedereen via de webcast te volgen zijn. De agenda en de link naar de webcast zullen gepubliceerd worden op https://www.gouda.nl/ris.

Update 13:15 uur: Het AD: Een 12-jarig meisje in België overlijdt aan corona: ‘Dit haalt ons helemaal overhoop.’ Het aantal meldingen van overleden coronapatiënten in België is vandaag opgelopen tot 705. Onder de slachtoffers is volgens de gezondheidsautoriteiten een meisje van twaalf jaar.

Update 13:00 uur: Bedrijven krijgen tot 90 procent lonen vergoed, maar niet voor veelverdieners. Bedrijven die door de coronacrisis veel omzet zijn kwijtgeraakt, krijgen maximaal 90 procent van het bedrag dat ze aan lonen uitbetalen vergoed door de overheid, inclusief vakantiegeld en pensioen. Dit meldt het Parool op de website.

Update 12:00 uur: Het ErasmusMC is opzoek naar (al genezen) donoren voor bloedplasma. Hiermee hopen zij het virus bij patiënten onder controle te krijgen.

Update 11:55 uur: Hoe gaat het na 6 april verder met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen? Het kabinet voert vandaag opnieuw een crisisoverleg en praat ons vervolgens bij. Volg de persconferentie om 19.00 uur live via o.a. NPO 1 en RTL 4.

Update 11:50 uur: Volgens de Telegraaf voelt een vijfde van de werkenden zich onveilig op de werkvloer. Bij laagopgeleiden gaat het zelfs om een derde. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 2000 werknemers door Maurice de Hond.

Update 10:40 uur: ‘Wat een erorm bedrag!’ Voedselbanken blij met gift van 1 miljoen euro van Postcode Loterij.

“Het is ongelofelijk hoeveel steun we krijgen, en nu ook nog dit enorme bedrag!”, zegt Pien de Ruig, woordvoerder Voedselbanken Nederland, enigszins opgelucht. Naast de jaarlijkse bijdrage van 500.000,- euro die de organisatie al afgelopen week ontving van de Postcode Loterij, komt de loterij nu op een eerste verzoek daartoe over de brug met 500.000,- euro extra. “Wij voelen ons zeer gesteund in ons streven directe voedselhulp aan de armste mensen in ons land te bieden, en onder deze barre omstandigheden dit te kunnen blijven volhouden. Wij bedanken de deelnemers van de loterij waardoor dit mogelijk is. Het bijzondere aan deze schenkingen is dat wij het meteen krijgen bijgeschreven én mogen gebruiken daar waar wij zien dat het het hardst nodig is. Dat is geweldig.”, aldus De Ruig.

Update 10:36 uur: De openingstijden van lr. Kock van Leeuwensluis in Gouda zijn aangepast.

Update 10:35 uur: Mediaoorlog tussen Noord- en Zuid-Europa door corona, gericht op Nederland. Lees het artikel op het AD.


Klik hier voor de LIVE-stream van de NOS

Update 10:29 uur: Minister Koolmees drukt bedrijven nogmaals op het hart om geen misbruik te maken van de regeling die beschikbaar wordt gesteld. “Je moet als bedrijf wel bijzonder slechte bedoelingen hebben om hier misbruik van te maken,” aldus de minister.

Update 10:22 uur: Fred Paling van het UWV spreekt de verwachting uit dat er als het moet zo’n 60.000 werkgevers per dag kunnen worden geholpen “Er is echt rekening gehouden met grote aantallen,” aldus Paling.

Update 10:17 uur: Getroffen bedrijven krijgen tot 90 procent van de lonen vergoed, maar niet voor veelverdieners. Bedrijven die door de coronacrisis veel omzet zijn kwijtgeraakt, krijgen maximaal 90 procent van het bedrag dat ze aan lonen uitbetalen vergoed door de overheid, inclusief vakantiegeld en pensioen. De steun kent echter wel grenzen: alleen salarissen tot 9538 euro per maand worden gecompenseerd.

Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies in de coronacrisis, kunnen aanspraak maken op de regeling, zo zegt minister Koolmees.

Minister Koolmees deed nogmaals een beroep op bedrijven om alleen een beroep te doen op de regeling wanneer dat echt nodig is om mensen door te kunnen betalen of hun bedrijf overeind te houden. Hij stelt dat er achteraf zal worden gecontroleerd of bedrijven zich aan de regels houden. Tegelijkertijd erkent hij dat er ook bedrijven zijn die niet goed uit de voeten zullen kunnen met de regeling. De regeling is bewust zo simpel mogelijk gehouden. ,,Het is geen maatwerk”, aldus de minister.

Payroll-organisaties en uitzendbureaus die de lonen van werknemers doorbetalen, kunnen ook aanspraak maken op de vergoeding van 90 procent van de loonkosten.

Naheffing Bedrijven waarbij het omzetverlies lager blijkt te zijn geweest dan van tevoren gedacht wordt, moeten na afloop van de regeling geld terugbetalen. Als het omzetverlies hoger blijkt te zijn, wordt er achteraf meer geld uitgekeerd.

      31-03-2020 10:42