Live meekijken in de OK van het Groene Hart Ziekenhuis met Live Surgery

Het Groene Hart Ziekenhuis organiseerde deze week voor het eerst een ‘Live Surgery’. Huisartsen en fysiotherapeuten uit de regio keken via een live verbinding mee bij twee knie- en twee schouderoperaties in de OK van het GHZ.

Live Surgery is een nieuwe vorm van nascholing. Door middel van drie vaste camera’s en een cameraman in de OK zijn vier operaties live in beeld gebracht. Via de verbinding was er ook live contact met de orthopedisch chirurgen op OK. In de plenaire ruimte waar de operaties uitgezonden werd, was ook een orthopedisch chirurg aanwezig die toelichting gaf en vragen beantwoordde.

Positieve reacties
In totaal hebben ruim 150 huisartsen en fysiotherapeuten de Live Surgery bijgewoond. De reacties na afloop waren zeer positief. Huisarts Teunissen uit Gouda: “Het was zeer boeiend om als het ware over de schouder van de orthopedisch chirurg mee te kijken en de hele operatie te volgen. Het was voor, tijdens en na de operaties mogelijk om vragen te stellen. Je krijgt op deze manier een goede indruk van wat de patiënt te wachten staat.”

Advertisements

Interactie
Ook de orthopedisch chirurgen kijken terug op twee succesvolle nascholingsmiddagen, Pieter Stijn Haen: “Live Surgery is een efficiënte en veilige manier om inzicht te geven hoe wij werken en om onze kennis te delen. De verwijzers kunnen door het meekijken een nog betere voorlichting geven aan hun patiënten. Daarnaast draagt de interactie tijdens een live surgery ook bij aan een betere samenwerking met de verwijzers.” De opnames van de operaties hebben voor de betrokken patiënten geen consequenties. “Uiteraard hebben wij hen vooraf goed geïnformeerd en hebben zij toestemming verleend.”