Liefde en trouw volgens ouderling Gert van Veldhuizen

Gouda – Liefde vinden we terug in alle gelederen van de maatschappij en niet in de laatste plaats binnen de kerk. Gert van Veldhuizen is ouderling binnen de Gereformeerde Gemeente in Gouda en is bovendien vader van een jong gezin. Een liefdedienst, zo omschrijft hij zijn pastorale werk voor de geloofsgemeenschap. Weekblad deGouda vroeg hem naar de rol en betekenis van liefde en trouw binnen de kerk.

Als ouderling gaat Gert onder meer op pad om leden van de kerk te bezoeken. Bijvoorbeeld omdat zij willen gaan trouwen, omdat er ziekte heerst of gewoon voor een goed religieus gesprek. De Gouwenaar, die eerder actief was als diaken, werd in 2014 voor het ouderlingschap gekozen en vervult die taak sindsdien met volle overtuiging. Naast zijn verantwoordelijkheden binnen de kerk is Gert in het dagelijks leven locatiemanager van de Goudse afdeling van het Hoornbeeck College, een christelijke middelbare school met 750 leerlingen.

Liefde in het geloof
Liefde gaat in het geloof over meer dan alleen liefde van mens tot mens, zo legt Gert uit. “Liefde is voor mij in de eerste plaats liefde tot God. Daarna volgt dat je anderen net zo lief hebt als jezelf”. Maar een mens is niet perfect. Zonde is in het christelijk geloof verbonden aan de opoffering die God deed, door zijn zoon Jezus Christus te laten kruisigen voor de zonde van de mens.

Gert: “Als mens ben je vol zonde en toch vraagt God je de tien geboden volmaakt te houden. De grootste liefde komt van God zelf. Hij heeft mij zo lief, dat Hij zelfs Zijn eigen Zoon gegeven heeft”, zegt hij hierover. Maar de liefde voor je medemens neemt ook een belangrijke plaats in. “Liefde en trouw zijn voor elk mens goed en trouw betekent dat je daar ook voor werkt”, is Gert’s overtuiging. “Liefde is vaak gevende liefde, de ander op de eerste plaats stellen. Dat als de ander zich slecht voelt, dat jou ook pijn doet”, omschrijft hij.

De liefdedienst van een ouderling
Ook in zijn werk als ouderling spelen liefde en trouw een rol. Zo bezoekt Gert ook leden bij wie het huwelijk moeizaam gaat. Dat kan een jarenlange strijd zijn, zegt hij. Gelukkig zijn er ook positieve ervaringen. Bij een echtpaar bij wie het huwelijk ‘volkomen stuk lag’ hadden Bijbelteksten zo’n zeggingskracht dat de situatie compleet veranderde: “het werd weer een heel goed huwelijk, dat was Gods werk, daar ben ik van overtuigd”, zag de ouderling tot zijn vreugde. In zijn bezoeken is ook ruimte voor liefde tussen mensen van het gelijke geslacht, zoals zij gevierd werd tijdens de dienst in de Sint-Janskerk op Roze Zaterdag. In die dienst kan Gert zich niet vinden, maar hij voert wel gesprekken met kerkleden die homoseksuele gevoelens hebben. Hij vaart daarin enerzijds de Bijbelse lijn; het huwelijk is voor behouden voor man en vrouw. Maar er moet wel open over kunnen worden gesproken, want de gevoelens zijn er. ‘Als we die liefde en betrokkenheid niet tonen schieten we als kerk tekort’ vindt hij.

Seksualiteit een mooie plaats
Maar veranderingen in de maatschappij gaan ook aan de kerk niet voorbij. Op het gebied van seksualiteit bijvoorbeeld. Daar ziet Gert hoe internet en pornosites op zowel jonge als oudere leden invloed hebben. Hij benadrukt dat seksualiteit iets moois en positiefs is, maar dat daarbij ‘het geestelijke altijd voorop gaat’. Wanneer je als man meer geneigd bent naar het lichamelijke, terwijl de vrouw wat meer behoefte heeft aan praten is het juist de kunst om beide samen te laten gaan, vindt hij. Gert: “Dan heeft seksualiteit een mooie plaats binnen het huwelijk”.

Ingezegend bruidspaar
Ook bij en vanaf de trouwdag neemt God een belangrijke rol in. “Je kunt God zien als de derde persoon in het huwelijk”, legt Gert uit. Dat God in het huwelijk meegaat en bij man en vrouw op de eerste plek komt is voor hem het belangrijkste. Dat wordt gedaan tijdens de huwelijksdienst en gebeurt volgens gebruik op een zogenaamd knielbankje. De predikant legt zijn handen op de hoofden en vraagt dan samen met het bruidspaar om Gods zegen over het huwelijk. “Een indrukwekkend moment”, herinnert Gert zich van zijn eigen huwelijk. En hopelijk het begin van een mooi leven samen, want daarvoor tekenen we tenslotte!

De Gereformeerde gemeente in Gouda heeft ongeveer 1600 leden en doopleden. Iedere zondag komen 1200 tot 1300 mensen samen om de diensten te volgen. Waar veel kerken vergrijzen, heeft die ontwikkeling op de Gereformeerde gemeente minder vat; ongeveer de helft van de mensen is onder de 16 jaar. De kerk is gevestigd op het Nieuwe Gouwe terrein nabij het Politiebureau.

Een Ouderling wordt door de gemeente (kerk) gekozen uit twee voorgedragen leden. De taken van een Ouderling bestaan uit: – catechisatie (Gert onderwijst de 16 jarigen) – pastorale taken (bezoeken van leden) – leesdienst (vervangen van de predikant)

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

25-08-2018 17:37