Leerlingen ontwerpen duurzame wijken in Gouda

Gouda – Leerlingen uit de bovenbouw van het Carmel college, locatie Antonius, het Coornhert Gymnasium en GSG Leo Vroman zijn dit jaar de uitdaging aangegaan om een eigen duurzame versie te ontwerpen van een bestaande wijk in Gouda.

De Duurzame Stad Wedstrijd werd voor het zesde jaar op rij georganiseerd door  de Omgevingsdienst Midden-Holland en de Stichting Duurzame Stad. Op 5 juni vond de finale van de wedstrijd plaats in de raadszaal van het Huis van de Stad.

De wedstrijd
In groepjes bedachten de jongeren creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige en duurzame wijk. Ieder ‘ontwerpbureau’ had zijn eigen naam en logo en mocht zelf een wijk kiezen. Vaak een wijk waar één of meerdere leerlingen zelf wonen, dat brengt het thema en de wedstrijd natuurlijk wel dichtbij! In het duurzame ontwerp moest de wijk bestand zijn tegen een stijgende zeespiegel en genoeg energie opwekken uit duurzame bronnen. Daarnaast was er dit jaar extra aandacht voor klimaatadaptatie, duurzaam bouwen en duurzame mobiliteit.

Advertisements

De ontknoping 
Na een voorselectie op de scholen gingen de acht beste groepjes door naar de finale. Daar presenteerden zij hun ontwerp tijdens een lobbyronde en met een pitch. De zevenkoppige jury onder leiding van juryvoorzittter wethouder Hilde Niezen beoordeelde de ontwerpen vervolgens vanuit verschillende duurzaamheidsexpertises.

De ontwerpen die de acht groepen presenteerden bevatten hele originele ideeën. De wethouder stelde dat ze ging laten uitzoeken of deze ideeën misschien in de praktijk realiseerbaar zijn. Hoewel het niveau hoog was en het juryberaad lastig, kon er natuurlijk maar 1 winnaar zijn…

De hoofdprijs, een duurzame kookworkshop bij Traiterie Fanteur, werd gewonnen door ontwerpbureau O2 van het GSG Leo Vroman. De jury vond onder andere de fiets App een sterk punt, waarmee bewoners van de wijk cadeautjes kunnen verdienen door vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Ook de lage plantenbakken vielen bij de jury in de smaak. Daarnaast was de presentatie, zowel tijdens de lobbyronde als de pitch, sterk. Hartelijke gefeliciteerd O2 en heel veel plezier bij de kookworkshop!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android

06-06-2018 15:30