Leerlingen Goudse Waarden en Meander maken samen kunstwerk

Gouda – Brugklasleerlingen van het lyceum-havo van De Goudse Waarden en ISK-leerlingen van de Meander hebben dinsdag 24 april samen een kunstwerk onthuld. Het was de afronding van een project waarin de leerlingen kennis maakten met elkaar en daardoor met verschillende culturen.

“Ik vroeg me af waarom we helemaal naar het andere eind van de wereld gaan, terwijl we dicht bij huis al kennis kunnen maken met zoveel culturen”, vertelt Marleen Kuijvenhoven. Marleen is docent Frans bij het lyceum-havo van De Goudse Waarden. Zij werkt met een groep brugklasleerlingen uit de talentstroom Wereldklas aan diverse internationaal georiënteerde projecten. “We hebben op school prachtige projecten en excursies om onze leerlingen kennis te laten maken met andere culturen, maar soms vergeten we bijna dat we in Gouda tussen al deze culturen leven.”

Taalvaardigheid

Marleen zocht contact met Diede Bolsius van de Meander. Diede geeft bij de Meander Nederlands aan ISK-leerlingen van 12-14 jaar, afkomstig uit onder meer Irak, Syrië, Filipijnen, China en Thailand. De beide scholen zijn praktisch buren van elkaar. Samen ontwikkelden Marleen en Diede het project ‘Kennismaken met de wereld en met elkaar’. Een initiatief van beide scholen met als doel kennismaken met andere culturen en het verbeteren van schrijf- en taalvaardigheid.

Advertisements

In de ISK-klassen van de Meander zitten leerlingen die onlangs in Nederland zijn komen wonen en hier hun bestaan op willen bouwen. Ze krijgen hier twee jaar voornamelijk Nederlandse les om vervolgens in het Nederlandse onderwijssysteem verder te kunnen. Veel van deze kinderen zijn gevlucht en hebben al veel meegemaakt in hun korte leven.

Wat betekent het om te vluchten?

Bij het lyceum-havo heeft Marleen met de Wereldklas stil gestaan bij wat het betekent om te vluchten. In de weken voorafgaand aan de eerste ontmoeting was er een intensieve briefwisseling tussen de leerlingen om elkaar te leren kennen. Er werd geschreven over: “Hoe zie jij eruit?”, “Waar kom jij vandaan?”, “Waarom woon je nu in Nederland?” maar ook “Hoe spreek je die Nederlandse namen uit?”

Op 6 maart was de eerste ‘echte’ kennismaking bij De Meander. De ISK-klas had een heerlijk ontbijt klaargemaakt met specialiteiten uit eigen land. De leerlingen van het lyceum-havo hadden voor ieder schrijfmaatje een cadeau meegebracht op basis van wat ze van diegene wisten uit de brieven. Ze vertelden alles wat ze wisten over hun schrijfmaatje en de ISK-leerlingen moesten raden over wie het ging. Daarna werd er verder kennisgemaakt door middel van kennismakingsspellen en speeddaten.

Kunstwerk

Aan het eind van de ochtend gingen de leerlingen creatief aan de slag met verf. De opdracht was: maak van je schrijfmaatje een portret. Van alle portretten heeft Diede voor iedere school een kunstwerk gemaakt. Op 17 april werd het eerste kunstwerk bij de Meander onthuld. Dinsdag 24 april kwamen de ISK-leerlingen voor een tegenbezoek naar de brugklaslocatie van het lyceum-havo. In de aula van de Calslaan werd als afsluiting van dit project het tweede kunstwerk onthuld.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

25-04-2018 16:47