Leerlingen Coornhert Gymnasium winnen UNICEF Debattoernooi

ARNHEM - Leerlingen van het Coornhert Gymnasium uit Gouda in actie tijdens het debattournooi. Zevende editie UNICEF Kinderrechten Debattournooi en verkiezing koning(in) van de jeugd. Op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem strijden ruim 200 kinderen om een plek in de finale, die op Kleine Prinsjesdag -14 september- wordt gehouden in de ridderzaal. De verkozen koningin van de jeugd zal daar haar troonrede voordragen. - FOTO GUUS SCHOONEWILLE

Arnhem/Gouda – Jongeren van het Coornhert Gymnasium uit Gouda wonnen op 21 april het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Zij waren de beste van 200 scholieren uit heel Nederland, die tijdens deze wedstrijd voor jonge scholieren debatteerden over kinderrechten. Samen met zeven andere debatteams mogen de scholieren uit Gouda op 14 september op Kleine Prinsjesdag in Den Haag in debat met Kamerleden. UNICEF Nederland organiseerde het toernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut.

Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. De scholieren debatteerden over stellingen die voor kinderen van belang zijn zoals het recht om je stem te laten horen, het recht op privacy en op vrije tijd. 47 debatteams gingen de strijd met elkaar aan. De debatten werden gejureerd door ruim honderd vrijwilligers.

De scholieren van het Coornhert Gymnasium vonden het erg leuk dat ze hebben gewonnen. “Ondanks de sterke tegenstanders hebben we alle drie de debatten gewonnen. Het improvisatie debat vonden we het leukst! Met een blij gevoel gaan we naar huis”, vertelde de dertienjarige Floris na afloop.

Advertisements

De jongeren uit Gouda wonnen samen met de volgende zeven scholen: het Raayland College uit Venray, het Haarlemmermeerlyceum uit Hoofddorp, het Willem de Zwijger College uit Papendrecht, de de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven, het Revius Lyceum uit Doorn en het Spinoza20first en Calandlyceum uit Amsterdam. De winnende teams krijgen een officiële debattraining aangeboden in voorbereiding op het debat in de Ridderzaal op 14 september.

Nieuwe Koningin van de Jeugd

Naast de debatwedstrijd was er ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd. De veertienjarige Chris Heidstra uit Ridderkerk won deze wedstrijd: zij was de meest bevlogen spreker. Een jaar lang mag zij jongeren van Nederland een stem geven. De nieuwe koningin kiest zelf voor welke kinderrechten zij zich extra zal inzetten het komende jaar. Op Kleine Prinsjesdag, aan de vooravond van Prinsjesdag, zal Chris een zelfgeschreven troonrede voordragen in de Ridderzaal voor Kamerleden en bewindslieden.
(Foto UNICEF/Schoonewille)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

23-04-2018 11:12