Lancering AutoMaatje in Gouda een feit

Maandagavond is in de Buurtstee bij Winkelcentrum Bloemendaal het nieuwe AutoMaatje project gelanceerd. De start werd ingeluid door Jan van der Toorn van de ANWB, wethouder Corine Dijkstra en Martin Pohlkamp van Vervoerspunt Gouda. AutoMaatje is een initiatief van ANWB om de mobiliteit van minder valide, voornamelijk oudere burgers te vergroten. Het biedt een helpende hand bij korte ritjes, naar de kapper of het ziekenhuis, maar kan ook een uitkomst zijn voor plezierige uitjes. Zo helpt het tegelijk de eenzaamheid in onze stad te bestrijden, onderschreef ook wethouder Dijkstra tijdens de lancering.

In Gouda was al een vervoersproject actief, het Vervoerspunt. Dat kraakte onder zijn eigen succes; in de drie jaar tijd dat het bestaat werden wel 18.000 ritten gereden, voor 24.000 passagiers (GoudsePost). Het verschil met AutoMaatje zit hem in de auto; het Vervoerspunt heeft eigen bolides die ze aanbiedt aan vrijwilligers, bij AutoMaatje gebruikt de vrijwilliger de eigen auto. Daar zet de ANWB een kilometervergoeding tegenover.

Voor het koppelen van vraag en aanbod wordt gebruik gemaakt van de nieuwste techniek, zo laat Jan van der Toorn tijdens zijn presentatie zien. Aanvragers van een rit doen dat twee dagen van tevoren. Het aantal kilometers van het traject wordt automatisch berekend door Google, zodat er een kilometervergoeding uit rolt. Naast Martin Pohlkamp wordt een coördinator aangesteld die alles in goede banen zal leiden. Denk aan de zorgvuldige intake van aanvragers en vrijwilligers en de planning. De hulp van AutoMaatje staat open voor oudere Gouwenaars, als ook jonge (tijdelijk) mindervalide mensen zijn welkom. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website van de ANWB of via Vervoerspunt Gouda.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

10-09-2019 10:00