Laatste ‘Tipjes’ van schouwburgdirecteur Nel Oskam zijn de moeite waard

Gouda – De Goudse Schouwburg biedt in het nieuwe seizoen 2018/2019 bijna 300 voorstellingen. Maandagavond 30 april werd voor een volle zaal alvast een ‘Tipje van de sluier’ opgelicht. Naast de grote namen (zoals Freek de Jonge, Arjen Lubach, Claudia de Breij) en musicals (bijvoorbeeld ‘Evita’, ‘Marvellous’ en ‘Expeditie Eiland’) komen er ook maatschappelijke voorstellingen en de zogeheten ‘omfietsvoorstellingen’, producties waaraan je misschien niet als eerste denkt, maar die de moeite waard zijn. De sfeer zat er maandagavond goed in, met cabaretier Dolf Jansen als presentator.

Het is het laatste seizoen waaraan schouwburgdirecteur Nel Oskam heeft meegewerkt. Per 1 november neemt zij afscheid. Het was wel haar laatste ‘Tipje’ zei Nel, die aan het begin van de avond door Dolf Jansen werd geïnterviewd, maar volgend jaar zal ze er zeker weer bij zijn, maar dan als gast in de zaal. Iedereen, zowel publiek als acteurs voelt zich prettig in De Goudse Schouwburg. Wat is het geheim, wilde Dolf Jansen weten. “De basis is heel fijn. We hebben een mooie zaal waarin je je thuisvoelt. En we hebben geweldige medewerkers, dus iedereen voelt zich hier welkom”, zei Nel die ruim veertig jaar bij de Goudse Schouwburg heeft gewerkt. Sinds 1985 is zij directeur. Na haar pensioneren gaat ze voorlopig maar eens even niks doen, kondigde aan. Ze wil wel eens weten wat een leven zonder Goudse Schouwburg inhoudt.

TROJE

Het publiek zag deze avond een optreden uit de semiprofessionele muziektheaterproductie ‘TROJE’, onder regie van de Goudse John de Heij. Deze voorstelling is in mei in de schouwburg te zien en komt in september een aantal avonden terug. Daarna volgde een preview uit ‘Listen Up!’ van Dance Collective ISH, een met name bij jongeren populaire dance/beatbox/hiphopclub. Een bijzonder programma in het nieuwe seizoen is ‘De Uitdaging’ van Thijs Borsten. Thijs gaf maandagavond met zijn band een voorproefje van de drie voorstellingen waarmee hij komend seizoen naar Gouda komt. In deze voorstellingen maken zangers met totaal verschillende achtergronden elkaars repertoire eigen in een muzikaal duel. Cabaretière Nathalie Baartman zorgde tijdens deze avond voor de lach, met haar Twentse accent en humor.

Advertisements
‘De maatschappij ben jij’

De nieuwe programmeur van De Goudse Schouwburg, Paul Stolwijk, bracht een aantal hoogtepunten uit de programmering. Voorstellingen met een internationaal tintje zoals het Australian Dance Theater, de Duitse Familie Flötz en de Staatsopera van Tatarstan. Onder het motto ‘de maatschappij ben jij’ heeft de schouwburg meerdere voorstellingen met maatschappelijk belang geprogrammeerd. Bijvoorbeeld ‘Thuislozen’, een theaterevenement waarbij het publiek vanuit de zaal, op het podium meeleeft met de tragische liefde tussen twee zwaar verslaafde personen. Of het sobere en indringende ‘RISHI’, over de noodlottige dood van Rishi op station Holland Spoor. De schrijver heeft zich laten inspireren door getuigenverslagen en politieverhoren. Verder noemde Stolwijk een aantal ‘omfietsvoorstellingen’. Zoals ‘Facade: De wereld van Mata Hari’ en ‘Horror’.

So What

Daarnaast zijn er natuurlijk weer voorstellingen voor de kinderen, er zijn musicals, vier keer is er een première en er is opera te zien. Bij vijf producties wordt samengewerkt met Cultuurhuis Garenspinnerij en bij zes voorstellingen met So What.

Het programma staat vanaf vandaag online op www.goudseschouwburg.nl. Op 5 mei valt de nieuwe brochure op de mat.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

01-05-2018 09:33