Gouda – Fairtrade Gouda heeft er een nieuwe deelnemer bij, die je niet zo snel zou zoeken in een rijtje met kledingzaken, banketbakkers, natuurwinkel en wereldwinkel. Het is de SBB, de Stichting Bevordering Beroepsopleidingen Gouda met opleidingen in keramiek en lastechniek. En wat is daar dan zo fairtrade aan? De gebruikte klei? De metaalsoorten? Nee, het ligt wat simpeler. De opleiding schenkt voor haar cursisten fairtrade koffie, thee en chocolademelk en en zij gebruikt daarbij fairtrade rietsuiker.
“Onze cursisten zijn daar nou niet per se bewust mee bezig, maar als we ze erop wijzen dat we die fairtrade producten gebruiken dan hebben ze daar wel waardering voor.”
Aan het woord is Wijnand Scholtens, directeur van de SBB die in 2010 verhuisde van de voormalige Ambachtsschool een de Graaf Florisweg naar de voormalige RK LTS aan de Winterdijk.
Scholtens: “Wij zijn een zelfstandige stichting, die sinds 30 jaar geen onderwijssubsidie meer ontvangt van het ministerie en ook geen sponsorgelden. We draaien op de bijdragen van de cursisten.”
De afdeling Keramiekopleiding is het grootste met ongeveer 60 cursisten. Deze 3-jarige opleiding volgen de cursisten vooral omdat het hun hobby is. Een enkeling maakt er later zijn beroep van. De cursisten betalen zo’n 2000 euro per jaar.
“Onze opleiding staat in de wereld van de keramiek zeer hoog aangeschreven. Een diploma aan onze opleiding betekent ook wel wat”, aldus directeur Scholtens. “Wie onze opleiding heeft gevolgd, kan wel wat. Er zijn cursisten die aan allerlei bekende festivals meedoen, bijvoorbeeld in Wales. Wie hier een cursus volgt, doet dat met groot enthousiasme en gedrevenheid.”
De cursisten keramiek zijn tussen de 30 en 65 jaar en het zijn voornamelijk vrouwen (95%). Enigszins spottend zegt Wijnand Scholtens ‘dat kleien wel eens het alternatief voor yoga wordt genoemd’.
De verhouding vrouw-man is bij de Lasopleidingen precies andersom. De leeftijd van de deelnemers ligt ook een stuk lager. Dat komt doordat dit een beroepsopleiding is voor metaal –en constructiebedrijven. Het is een avondopleiding, die is erkend door het Nederlands Instituut voor Lastechniek, met een landelijk erkend diploma. “Wij werken veel samen met het Segment, de nabijgelegen School voor Praktijkonderwijs. Een cursus lastechniek volgen werkt heel goed voor groepen leerlingen van deze school.”
De keramiekopleiding is één dag in de week en wordt gegeven door 6 parttime docenten en 9 gastdocenten. De opleiding lastechniek wordt gegeven door 5 docenten.
De eens zo bloeiende plateelindustrie is vrijwel geheel uit Gouda verdwenen. Maar dank zij de SBB met haar hobbyisten en kunstenaars als cursisten blijft er nog duidelijk een band bestaan tussen Gouda en keramiek. Met een fairtrade sausje er overheen.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
04-02-2019 09:30